Legea privind operaţiunile de leasing, adoptată de Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect legislativ care vizează unele măsuri cu privire la realizarea contractului de leasing şi eliminarea unor prevederi considerate abuzive. Utilizatorul este obligat să restituie bunul cumpărat prin leasing dacă nu achită trei luni rata. leasing

Urmărește
1711 afișări
Imaginea articolului Legea privind operaţiunile de leasing, adoptată de Parlament

Legea privind operaţiunile de leasing, adoptată de Parlament

Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing precum si pentru completarea art.120 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost adoptat de către deputaţi cu 190 de voturi „pentru”, 36 de voturi „împotrivă” şi şapte abţineri.

Art 15 (1) „În cazul în care utilizatorul, care are calitatea de consumator, nu execută obligaţia de plată a ratei de leasing timp de trei luni consecutive, calculate de la scadenţa prevăzută în contractul de leasing, locatorul/ finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar utilizatorul este obligat să restituie bunul şi să plătească toate sumele datorate în temeiul contractului de leasing. În cazul în care utilizatorul restituie bunul în termenul prevăzut în contract, eventualele despăgubiri nu pot cuprinde decât diferenţa între totalul sumelor datorate conform contractului, diminuată cu valoarea obţinută prin valorificare, exclusiv TVA sau după caz printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat conform legii”, prevede articolul 15 (1) din proiectul legislativ.

Comisia pentru politică economică, cea pentru buget şi cea juridică au întocmit un raport de admitere privind proiectul legislativ.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr 51/1997, precum şi completarea OUG nr. 99/2006, în vederea asigurării protecţiei drepturilor conferite consumatorilor în cadrul operaţiunilor de leasing şi în cazul contractelor de credit încheiate cu aceştia, prin eliminarea unor prevederi considerate abuzive. Sunt prevăzute măsuri cu privire la rezilierea contractului de leasing, restituirea bunului, plata despăgubirilor, penalităţi de întârziere, dobânzi sau alte obligaţii de plată accesorii, în sensul eliminării calităţii de titlu executoriu în ceea ce priveşte contractele de leasing încheiate cu consumatorii, al introducerii principiului conform căruia , atunci când situaţia financiară nu îi mai permite continuarea contractului de leasing, consumatorul pate alege stingerea datoriei faţă de finanţator prin predarea bunului, limitarea penalităţilor şi a altor obligaţii de plată acesorii la 50% din suma reprezentând ratele restante la data rezilierii contractului”, prevede proiectul.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 26 martie, Camera Deputaţilor a adoptat-o, miercuri, în calitate de for decizional, astfel că va merge la promulgare de către Preşedintele României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici