- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.07.2024, 18:17)
- Petru Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea privind utilizarea energiei din surse regenerabile, trimisă Parlamentului, spre reexaminare
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile.
Urmărește
383 afișări
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, „din interpretarea sistematică a definiţiilor cuprinse în forma în vigoare a art. 3 din Legea nr. 123/2012 la pct. 20, 73, 79, 92 şi 95, prin raportare la noua soluţie legislativă, nu se poate stabili care este regimul juridic aplicabil consumatorului activ, respectiv dacă acesta va fi considerat producător de energie electrică, prosumator, client final sau client activ şi nici dacă legiuitorul a dorit să îi creeze un regim juridic distinct”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Aparent, prin introducerea unui nou tip de participant la piaţa de energie, respectiv „consumatorul activ”, se instituie un regim juridic diferit pentru această categorie, dar legea supusă reexaminării s-a limitat doar la a defini noua categorie şi a stabili că, pentru „consumatorii activi” care deţin capacităţi de stocare, există opţiunea „pentru cumpărarea/vânzarea energiei electrice active la preţul orar de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, de la furnizorul cu care au încheiat contract de vânzare/cumpărare sau către terţi consumatori legaţi în instalaţia de utilizare internă, situaţi în aval de punctul de măsură şi delimitare”, mai arată Administraţia Prezidenţială.
În lipsa unei corelări a definiţiei consumatorului activ cu ansamblul dispoziţiilor Legii nr. 123/2012, nu este clar nici care vor fi drepturile şi obligaţiile consumatorului activ în contextul desfăşurării activităţilor specifice pe piaţa de energie şi nici regimul aplicabil mai ales în situaţia în care acesta nu îndeplineşte în totalitate criteriile reglementate la art. 732 alin. (1) nou introdus, mai scrie în document.
Totodată, „pentru a evita interpretări diferite în practică şi pentru a asigura o aplicare unitară a celor două mecanisme de achiziţie a energiei electrice, este necesară clarificarea relaţiei dintre cele două texte, astfel încât să se asigure respectarea normelor de tehnică legislativă, iar noile dispoziţii să reglementeze o conduită clară, predictibilă pentru toţi participanţii la piaţa de energie”.
În ceea ce priveşte art. unic pct. 3 cu referire la art. 732 alin. (3) nou introdus, intenţia legiuitorului este neclară, în condiţiile în care planul tarifar este o noţiune diferită de preţul orar, tarifele putând fi de zi sau de noapte, calculate ca medie aritmetică a preţurilor orare zilnice, lunare, anuale, sezoniere, etc. În plus, instituirea unei astfel de obligaţii impunea şi o evaluare din perspectiva necesităţii unor dotări specifice preexistente pentru ca norma să poată fi aplicată imediat, scrie în document.
La data de 28 iunie 2024, Parlamentul României a transmis Preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Legea transmisă la promulgare aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 163/2022 care are ca scop transpunerea Directivei (UE) 2018/2001 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile şi completarea cadrului legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru perioada 2021-2030.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ministrul Energiei: Am ajuns să tragem de fiecare megawatt pe care îl avem la dispoziţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe