Şampania nu mai face spume, dar patronii, da. Pandemia de COVID-19 afectează piaţa
Nu mai mergi la restaurante din cauza restricţiilor, dar nici nu mai dai petreceri. Piaţa şampaniei a suferit pierderi de 1,7 miliarde de euro în 2020. Cei mai importanţi producători, precum Moët sau Dom Pérignon, anunţă scăderi ale vânzarilor de 30 % în primele şase luni ale anului.
Piaţa şampaniei a ajuns la 3,3 miliarde de euro în 2020, faţă de 5 miliarde în 2019. România a produs în 2018 peste 2,9 de milioane de litri de vin spumant, iar printre cei mai importanţi producători de la noi sunt: Zarea, Casa de Vinuri Cotnari şi Jidvei, conform Ziarului Financiar.
Thibaut, membru al organizaţiei care reprezintă 16 mii de producători de vinuri declară că este imposibil să-i spui naturii să nu mai producă struguri şi că pierderile sunt enorme.
THIBAUT LE MAILLOUX, reprezentant producători şampanie: „Trecem printr-o criză pe care noi o evaluăm ca fiind mai mare decât Marea Criză Economică. Totuşi, da, putem fi puţin mai optimişti în ceea ce priveşte rezistenţa industriei şampaniei. Avem 300 de ani de istorie, trecând peste diferite crize şi găsind soluţii inovative să trecem peste.”