Leii care nu fac pui: Îţi ţii banii în bancă, dar rişti să retragi mai puţin

  • Câştigul real poate fi negativ la economiile din bancă dacă dobânda e mică şi comisionul e lunar
  • Dobânda medie le depozitele în lei e de 2%
  • 70% din populatie nu are mai mult de 1.000 lei puşi deoparte
Urmărește
15468 afișări
Imaginea articolului Leii care nu fac pui: Îţi ţii banii în bancă, dar rişti să retragi mai puţin

Depozitele în lei la bănci au crescut în pandemie, dar după ce tragi linie te poţi trezi că retragi mai puţin decât ai depus. Asta din cauza comisionelor şi nu a dobânzilor. În România, nu avem dobânzi negative la depozitele în lei. În lunile de criză, românii au economisit în plus 13 miliarde de lei. Din total, 10 miliarde de lei au fost în conturi curente, care nu au dobânzi.

Dar românii îşi ţin banii la banca pentru siguranţă şi apoi se gândesc la câştig. O spune Irina Chiţu, directorul portalului financiar FinZoom. Raluca Ştefan nu-şi mai ţine banii la saltea de 8 ani, ci în bancă. În toţi aceşti ani, a economisit 73.000 lei. Însă câştigul e infim, spune ea.

  • Depozitele în lei au crescut în iulie cu 0,5% faţă de luna anterioară
  • Depozitele în lei s-au apreciat, în iulie, cu 11,5% (8,5% în termini reali) faţă de iulie 2019
  • Dobâna medie le depozitele în lei e de 2%
  • Jumătate din deţinerile românilor în bănci sunt în depozite curente (overnight)
  • La depozitele în euro şi dolari, dobânda medie e sub 0,5%
  • Comisionul pentru un cont curent poate ajunge şi la 25 lei pe lună
  • Taxa la stat este de 10% din câştig (impozitul pe venit)
  • Banii depuşi sunt garantaţi în limita a maxim 100.000 pe depondent, pe bancă
  • Dacă banca intră în faliment, primeşti în maxim 7 zile banii înapoi, minus comisioanele datoare băncii

”De câştigat nu prea câştigi, ci ai cumva siguranţa banilor. Dobânda la depozitul pe economii, cel mai mare pe care îl am, este undeva la 1,75% pe an. Să nu uităm că dobânzile sunt impozitabile, aşa că nu sunt 1,75%, sunt 1,50%”, a declarat Raluca Ştefan, inspector în Administraţie publică.

”Impozitul către stat şi comisioanele bancare aferente depozitului depăşesc de multe ori acest câştig din dobândă astfel că se trezesc oamenii la scadenţă că retrag mai puţini bani decât au depus. Pentru 1.000 euro echivalent în lei, 4.850 lei, pe timp de un an de zile, avem un câştig maxim de 175 lei. Dar se poate pierde până la 92 de lei. Sunt cinci bănci la care pierzi bani”, a declarat Irina Chiţu, director platformă FinZoom.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici