Leul a atins un nou minim istoric faţă de euro - 4,3098 lei/euro (Video)
Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) a atins, miercuri, un nou record istoric de la introducerea monedei europene, de 4,3098 lei/euro, cu 0,73 bani peste ultimul nivel maxim, stabilit marţi.
Leul a atins un nou minim istoric faţă de euro - 4,3098 lei/euro (Imagine: Mediafax Foto)
Banca centrală a afişat, marţi, un alt maxim istoric, de 4,3025 lei/euro, cu 1,08 bani peste rata publicată luni, de 4,2917 lei/euro.
Moneda naţională s-a depreciat puternic de la începutul anului, cu 8,14% faţă de euro, referinţa de miercuri fiind cu 32,46 bani mai mare faţă de nivelul calculat de BNR în ultima şedinţă a anului 2008, de 3,9852 lei/euro.
Viceguvernatorul băncii centrale, Cristian Popa, a declarat miercuri la o conferinţă pe teme economice organizată la Viena, că deprecierea accentuată a leului din ultimul timp este generată într-o mai mare măsură de chestiuni la nivel regional decât de problemele economiei româneşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
În opinia viceguvernatorului BNR, volatilitatea foarte ridicată a leului ar putea persista, însă ar putea să apară şi atenuări ale oscilaţiei cursului.
Leul s-a apreciat în prima oră a şedinţei interbancare de miercuri, iar cursul a scăzut cu 2,8 bani la 4,2980 - 4,3020 lei/euro, urmând tendinţa ascendentă a valutelor din regiune.
"Ulterior, cotaţiile au revenit pe creştere, iar paritatea s-a stabilizat uşor sub nivelului de 4,32 lei/euro, în timp ce valutele din regiune au rămas uşor apreciate faţă de euro", a comentat dealerul unei bănci.
În jurul orei 13:00, tranzacţiile se perfectau la 4,3170-4,3230 lei/euro.
Dobânzile afişate miercuri de băncile comerciale pentru sumele atrase la o zi au scăzut de la 8,39-9,21% la 8,06-8,90%, evoluţie explicată prin excesul de lichiditate existent pe piaţă, dat fiind faptul că este sfârşitul perioadei de rezervă. Ratele pentru depozitele la o săptămână au staţionat la 12,56-13,67%.
Citeşte şi:
BNR nu anticipează contractarea economiei
Experţii anticipează o perioadă sumbră pentru economia românească în 2009
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO