- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul a fost stabil, iar referinţa a urcat uşor, la 4,1060 lei/euro
Moneda naţională şi-a păstrat avansul de la începutul sesiunii, dar nu a reuşit să recupereze terenul pierdut joi seară, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de referinţă cu 0,63 bani mai mare, de 4,1060 lei/euro.
Banca centrală a publicat joi un curs cu 1,55 bani mai mare, de 4,0997 lei/euro.
Leul s-a apreciat în schimb în raport cu moneda americană, iar cursul a coborât cu 2,58 bani, de la 2,8978 lei/dolar la 2,8720 lei/dolar.
Moneda naţională s-a apreciat uşor la deschiderea sesiunii interbancare de vineri, susţinută de datele privind ieşirea tehnică din recesiune a economiei, după creşterea PIB cu 0,6% în primul trimestru, potrivit dealerilor.
Băncile cotau euro la 4,1125 - 4,1150 lei în debut, puţin mai jos faţă de nivelul de joi, de 4,1140 - 4,1160 lei/euro.
Potrivit dealerilor, piaţa a reacţionat înainte de publicarea datelor INS, iar cotaţiile au coborât până la 4,1075 - 4,1090 lei/euro. Până la jumătatea zilei, minimul atins a fost de 4,1030 lei/euro. În jurul orei 13:00, euro era schimbat pentru 4,1065 - 4,1080 lei.
Totodată, s-a îmbunătăţit şi sentimentul regional ca urmare a creşterii economice peste aşteptări din Germania din primul trimestru, iar valutele din regiune consemnau creşteri uşoare, după ce dimineaţă s-au depreciat faţă de euro.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate, potrivit primelor estimări anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Faţă de trimestrul corespunzător din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.
"Este posibil ca în următoarele luni să asistăm la o revizuire în creştere a proiecţiilor privind activitatea economică din anul acesta. O cifra care să indice o creştere atât de puternică ar sugera ca banca cantrală are mai mult spaţiu de manevră decât era estimat în trecut, iar unii participanţi la piaţă ar putea să se aştepte ca aceasta să întărească politica monetară prin permiterea unei aprecieri suplimentare", se arată în raportul zilnic ING Bank.
În acelaşi timp, analiştii băncii sunt de părere că participanţii la piaţă ar putea să îşi amâne proiecţiile pentru o reducere a ratei de dobandă de politică monetară.
Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au revenit aproape de nivelul de joi, la 2,8 - 3,3%. Randamentele cu scadenţa la o săptămână au coborât ulor, de la 3,15 - 3,65% la 3,6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:17
-
astăzi, 22:59