- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul a pierdut avansul din debut, iar cursul a urcat la 4,11 lei/euro
Moneda naţională a pierdut avansul din debut, cotaţiile revenind aproape de 4,11 lei/euro, nivel similar cu cel de vineri, în timp ce valutele din regiune au trecut pe scădere şi afişau pierderi de până la 0,5%.
În jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,1090 - 4,1100 lei/euro, puţin mai jos faţă de cotaţiile de la finalul şedinţei de vineri, de 4,1100 - 4,1125 lei/euro.
La deschidere, băncile schimbau euro pentru 4,1080 - 4,1090 lei, iar în prima parte a zilei cotaţiile au atins un minim de 4,1040 lei/euro.
Potrivit dealerilor, au fost încercări de apreciere a leului, după anunţarea inflaţiei pentru luna martie, însă după minimul menţionat cursul a început să urce treptat, fără să depăşească 4,11 lei/euro.
INS a anunţat luni dimineaţă că inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.
"Inflaţia ridicată ar putea indica înclinaţia BNR de a favoriza o apreciere a leului pentru a tempera creşterea preţurilor bunurilor importate. De asemenea, o presiune ascendentă asupra ratelor de dobândă pare probabilă, mai ales asupra celor pe termen lung deoarece se pare ca inflamarea inflaţiei după majorarea TVA nu mai poate fi privită drept un şoc temporar precum sugera BNR", consideră analiştii ING Bank într-un raport emis luni.
De asemenea, analiştii citaţi spun că atingerea limitei superioare a ratei anuale agreată cu FMI pentru sfârşitul lunii iunie, de 8,8%, induce automat consultaţii cu FMI în ceea ce priveşte deciziile de politică monetară.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă cu 0,62 bani mai redus, de 4,1084 lei/euro. Faţă de dolar, referinţa a coborât cu 1,48 bani, la 2,8412 lei/dolar, şi a atins minimul din 14 ianuarie 2010.
Pe piaţa monetară, dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o zi au continuat să coboare, de la 2,83 - 3,33% la 2,74 - 3,24%. O mişcare similară au înregistrat şi randamentele pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână, coborând de la 3,39 - 3,89% la 3,23 - 3,73%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO