- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul a urcat la cotaţia maximă din ultimii patru ani şi jumătate faţă de euro
Leul s-a apreciat, vineri, faţă de euro cu circa 1%, depăşind evoluţia valutelor din celelalte state emergente, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani şi jumătate, pe fondul semnalelor primite de la banca centrală privind lipsa unor planuri de intervenţie în piaţă
În deschiderea şedinţei de vineri, moneda naţională s-a aprecia cu 0,9%, cursul fiind de 3,17 lei/euro, după ce guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat pentru agenţia MNSI că instituţia nu intenţionează să intervină pe piaţa valutară, decât în cazul în care ar fi "foarte îngrijorată", transmite Reuters.
"Comentariile vor fi reconfortante pentru speculanţi, întrucât recent au existat zvonuri privind o posibilă intervenţie a băncii centrale, având în vedere că rata de schimb continuă să atingă noi minime", a spun un dealer de la Londra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Analitşii notează că leul este una dintre cele mai performate valute din statele emergente din acest an, după ce s-a apreciat cu peste 6% faţă de euro, după intrarea puternică a investitorilor străini, pe fondul aderării la UE. Investitorii sunt atraşi în special de ratele înalte ale dobânzii pe termen scurt.
Un dealer din Bucureşti a spus că după anunţul BNR, investitorii au început să cumpere puternic.
De asemnea, dealerii de la Bucureşti, contactaţi de MEDIAFAX, au afirmat că aprecierea vine pe fondul unui puternic sentiment pozitiv faţă de pieţele emergente, corelat cu declaraţiile oficialilor BNR şi cu ratele neobişnuit de ridicate ale dobânzilor de pe piaţa interbancară.
"Cursul a început încă de dimineaţă să coboare accelerat, susţinut de sentimentul pozitiv de pe pieţele din regiune şi de dobânzile mari din piaţa interbancară, care au urcat la 10-15%, cu toate că este ultima zi a perioadei de rezervă. Se pare că unele bănci nu şi-au gestionat eficient lichidităţile şi acum au nevoie acută de bani pentru constituirea rezervei la BNR, iar acest lucru a inflamat dobânzile", a declarat dealerul unei bănci.
La ora 15:00, euro era cotat la 3,1640 - 3,1660 lei, cu aproape patru bani mai jos faţă de ziua precedentă, iar acest nivel reprezintă un record al leului din ultimii cinci ani.
"Mişcarea a fost alimentată apoi de declaraţiile oficialilor BNR, care au accentuat presiunea la vânzarea de valută, iar cotaţiile au coborât la un minim de 3,16 lei/euro", a mai spus dealerul.
BNR a redus rata dobânzii de referinţă de la 8,75% la 7,25%, pentru a descuraja capitalul speculativ, iar analiştii estimează încă o reducere de 0,25% în şedinţa programată pentru luni, 25 iunie.
Analiştii internaţionali spun încă că acţiunea va avea un efect redus asupra cursului.
"Dobânzile au ajuns la 14%. Acest lucru vine clar în sprijinul leului. Chiar dacă banca centrală reduce rata dobânzii, impactul va fi minim şi astfel leul va continua să se aprecieze", a spus dealerul de la Londra.
Analiştii sunt de părere că România, o ţară încă săracă, va adopta în cele din urmă moneda europeană, iar economia va creşte rapid.
"România are mult de recuperat. Este o piaţă mică, care a liberalizat piaţa de capital la 1 septembrie 2006. România este piaţa nouă şi foarte interesantă pe care trebuie să fii", a spus Elisabeth Andreew, şef departament pieţe emergente al Nordea Capital Markets din Copenhaga.
Alături de leu, şi forintul a avut o evoluţie accelerată, moneda ungară apreciindu-se cu 0,6% faţă de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO