Leul continuă să se aprecieze: 1 euro = 4,2016 lei

Moneda naţională s-a apreciat uşor în prima parte a sesiunii interbancare de joi, astfel că referinţa BNR a coborât la 4,2016, un nou minim de la începutul lunii iunie 2010.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Leul continuă să se aprecieze: 1 euro =  4,2016 lei

Leul continuă să se aprecieze: 1 euro = 4,2016 lei (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Comparativ cu nivelul de miercuri, de 4,2051 lei/euro, cursul de joi este cu 0,35 bani mai redus.

Leul a consemnat a treia şedinţa consecutivă de apreciere la nivelul cursulului de referinţă, iar o paritate oficială inferioară celei de joi a fost publicată de banca centrală la 3 iunie 2010, de 4,1864 lei/euro.

Leul a continut să se aprecieze şi în raport cu dolarul, BNR anunţând un rată de schimb de 3,0297 lei/dolar, respectiv cu 1,09 bani sub nivelul oficial de miercuri, de 3,0406 lei/dolar. Astfel, cursul a atins cel mai redus nivel din 4 noiembrie, când euro era cotat la 3,0187 lei.

Băncile afişau cotaţii de 4,2000 - 4,2020 lei/euro în debutul şedinţei, uşor sub nivelul de miercuri, când schimburile se perfectau la 4,2033 - 4,2040 lei/euro.

Cursul a coborât până la un minim de 4,1945 - 4,1960 lei/euro, ajutat de sentimentul global uşor pozitiv, potrivit dealerilor. Ulterior cotataţiile au pierdut din avans, în linie cu regiunea, iar la jumătatea zilei transferurile se perfectau la 4,2015 - 4,2025 lei/euro.

Valutele din regiune au deschis, de asemenea, cu aprecieri moderate, în linie cu marile burse europene. Totodată, preţul petrolului a scăzut uşor, iar îngrijorările privind situaţia din Libia s-au redus temporar, după ce Liga Arabă a anunţat că se discută un plan de pace, propus de preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez.

"Pieţele s-au entuziasmat prea repede, iar acum jucătorii nu mai sunt aşa încrezători în acest plan. Pieţele vor urmări în această perioadă preţul petrolului, care a revenit pe creştere", a spus un dealer.

Preţurile petrolului au crescut în ultimele săptămâni la maxime ale ultimilor doi ani şi jumătate, pe fondul temerilor că tensiunile sociale şi politice din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii s-ar putea extinde şi ar putea afecta semnificativ exporturile regiunii.

Randamentele practicate joi dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au scăzut de la 5,77% - 6,27% la 5,6 - 6,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici