- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul este cea mai afectată valută din regiune de criza internaţională
Leul este cea mai afectată valută din regiune de criza financiară internaţională, iar România, alături de ţări precum Lituania, Bulgaria, Ungaria şi Turcia, sunt considerate state "fragile", potrivit unui studiu al Coface.
Leul este cea mai afectată valută din regiune de criza internaţională (Imagine: Mediafax Foto)
"Dacă moneda românească a cunoscut o uşoară consolidare de la finele lunii ianuarie 2008, aceasta rămâne până în prezent valuta cea mai afectată din zona de această criză", se spune în studiul Coface.
De asemenea, analiştii sunt de părere că leul, aparţinând unui regim de schimb flexibil, pare a fi una din valutele cele mai instabile pe termen scurt.
În prima jumătate a anului, leul s-a depreciat cu 1,4 puncte procentuale în raport cu euro, după ce în intervalul similar din 2007 reuşise să câştige aproape 7%, potrivit datelor BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pentagonul a confirmat că SUA are în prezent aproximativ 2.000 de trupe desfășurate în Siria. O delegație urmează să discute cu gruparea HTS
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
-
Clotilde Armand renunţă la poziţia de senator la doar o zi după ce a spus că va prelua mandatul. „Vă transmit prin prezenta cerere că renunţ la dreptul de preluare a mandatului de senator”
-
Florenţa deschide coridorul Vasari pentru prima dată publicului. Vizitatorii vor putea parcurge cei 750 de metri pe care au păşit duci, dictatori şi elitele ilustre ale Europei
Nivelul actual al cursului este considerat mai sustenabil decât valorile înregistrate în vara anului trecut, când rata de schimb a atins minumul ultimilor ani, de 3,1112 lei/euro.
La nivelul statelor europene emergente, în această categorie fiind incluse ţările central europene şi Turcia, creşterea economică medie din 2008 este estimată la 4,6%, comparativ cu 5,6% anul trecut, ca urmare a reducerii cererii externe, a majorării preţurilor şi a înăspririi politicii monetare.
"Această scădere rămâne totuşi limitată, ca urmare a creşterii salariilor, a afluxului de investiţii directe, a finanţărilor europene şi a avansului importurilor statelor Europei occidentale. Rata de creştere a regiunii va fi mai mare de trei puncte procentuale faţă de cea din zona euro, principalul său partener comercial. Lăsând la o parte ţările baltice, care fac faţă unei scăderi marcante a creditului, unei puternice scăderi a puterii de cumpărare şi a unei transformări a pieţei imobiliare, activitatea a rămas mai degrabă bine orientată la începutul anului 2008, în regiune", se spune în studiu.
Principala provocare a politicilor economice din regiune este reprezentată de lupta contra inflaţiei, iar un nivel înalt al creşterii preţurilor întârzie procesul de adoptare a monedei europene de către statele care au aderat la UE în 2004 şi 2007.
Analiştii notează că există state în regiune vulnerabile la o ajustare bruscă a creşterii economice, pe fondul avansului rapid al datoriilor sectorului privat şi ca urmare a majorării creditelor în valută, impulsionate de dezvoltarea pieţei imobiliare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO