- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul este supraevaluat, ceea ce afectează negativ exporturile şi revenirea economică
Moneda naţională este supraevaluată, "cursul normal" fiind 4,7-4,8 lei/euro, iar aprecierea leului are efecte negative asupra exporturilor, a căror dinamică este deja în scădere, şi implicit asupra şanselor de revenire a economiei, potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Leul este supraevaluat, ceea ce afectează negativ exporturile şi revenirea economică (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
"Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la începutul anului arăta că leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei naţionale a continuat, astfel că extrapolând supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebuie să fie 4,7-4,8 lei/euro. Îi întrebăm pe adepţii menţinerii cursului (...) de ce nu este aşa. Cifrele şi studiile arată că avem o supraevaluare a leului şi aşpteptăm contra-argumente de ce cursul nu este acolo", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele AOAR, Florin Pogonaru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
În opinia lui Pogonaru, Banca Naţională a României este "excesiv de prudentă" în privinţa capitalurilor speculative.
"Ai datoria să duci cursul la nivelul la care economia funcţionează, nu să fii excesiv de prudent. A fi prudent înseamnă să închizi totul. Nu credem că este acceptabilă întărirea monedei naţionale într-o ţară care se află într-o criză profundă, o ţară parte a unei pieţe unice, fără posibilităţi de a acţiona prin bariere de orice fel. Am mai trecut printr-o perioadă când cursul coborâse la 3,1 lei/euro şi apreciem că suntem încă departe de stingerea consecinţelor acelei perioade, este de ajuns să contemplăm beneficiile şi de cont curent din 2007 şi 2008 şi partea din criza anilor 2009-2010 care ne aparţine", a arătat reprezentantul AOAR.
El atrage atenţia că este îngrijorătoare scăderea dinamicii exporturilor în luna martie pe fondul aprecierii monedei naţionale şi că în a treia decadă din luna aprilie s-a înregistrat chiar o reducere faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
"Suntem obsedaţi de recesiune şi nu suntem obsedaţi că România a intrat în recesiunea exporturilor, dinamica înregistrând o scădere. Urmărim dacă această scădere se menţine şi atenţionăm factorii responsabili că în condiţiile în care exporturile sunt singurul motor de creştere intrarea în recesiune a acestui sector înseamnă o mare problemă", a spus reprezentantul AOAR.
Reprezentanţii AOAR apreciază că în condiţiile unui curs stabil inflaţia în euro a crescut cu 20% în ultimii trei ani, astfel că firmele exportatoare trebuie să iasă pe pieţele externe cu preţuri mai mari cu peste 20%.
"Dacă nu se iau în calcul toate aceste probleme pentru a determina dezvoltarea economică nu putem evita un colaps economic", a declarat Constantin Savu, vicepreşedinte al AOAR.
În primele trei luni exporturile au crescut în lei cu 43,2% iar în euro cu 39,4%, la 46,65 miliarde de lei (11,01 miliarde euro), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
De la începutul anului leul s-a apreciat în raport cu moneda europeană cu 3,8%, de la un curs de 4,2848 lei/euro la finele anului 2010 la 4,2848 lei/euro marţi. Cea mai joasa cotaţie din acest an a fost publicată la finele lunii aprilie, de 4,0735 lei/euro, când a fost atins minimul din martie 2010.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO