Leul moldovenesc a scăzut la cel mai mic nivel faţă de dolar din ultimii 21 ani

Leul moldovenesc s-a depreciat luni la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii 21 de ani, în contextul în care economia Rusiei, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, se îndreaptă către recesiune în urma sancţiunilor impuse de ţările din Occident.

Urmărește
391 afișări
Imaginea articolului Leul moldovenesc a scăzut la cel mai mic nivel faţă de dolar din ultimii 21 ani

Leul moldovenesc a scăzut la cel mai mic nivel faţă de dolar din ultimii 21 ani (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Leul moldovenesc a scăzut cu 5,3% la 20,475 unităţi pentru un dolar, cea mai joasă cotaţie începând cu 1994, de când Bloomberg a început să arhiveze datele privind evoluţia monedei din Republica Moldova.

De la începutul anului, leul moldovenesc s-a depreciat cu 24% faţă de dolar, a treia cea mai slabă performanţă la nivel global, după grivna ucrainiană şi rubla belorusă.

Economia Moldovei, o ţară cu 3,6 milioane de locuitori, este afectată de scăderea exporturilor către Rusia şi Ucraina, pe fondul conflictului dintre acestea din urmă.

Exporturile Moldovei către cele două ţări au totalizat 508,2 milioane de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, în scădere cu 41% de la 716,1 milioane de dolari în aceeaşi perioadă din 2013. Exporturile către Rusia s-au redus cu 31%, iar cele către Ucraina cu 20%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică din Republica Moldova.

"Cea mai mare presiune este resimţită dinspre Rusia, care rămâne principalul importator pentru produsele din ţările din Comunitatea Statelor Independente. În cazul Moldovei, declinul grivnei şi al economiei Ucrainei în general intensifică efectul negativ pe leu", a declarat pentru Bloomberg Vladimir Osakovski, economist şef al Bank of America din Moscova.

Cetăţenii moldoveni care lucrează în străinătate au trimis anul trecut în ţară 1,6 miliarde de dolari, din care 994 milioane au provenit din Rusia, potrivit datelor băncii centrale de la Chişinău.

Raportat la 2013, remiterile către Republica Moldova au scăzut anul trecut cu 31%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici