Leul recuperează din pierderea din debutul zilei, în ton cu valutele din regiune

Moneda naţională s-a apreciat în a doua parte a şedinţei de tranzacţionare, cotaţiile coborând spre 4,21 lei/euro spre finalul zilei, mişcare corelată cu evoluţia valutelor din regiune, care s-au întărit faţă de moneda unică europeană.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Leul recuperează din pierderea din debutul zilei, în ton cu valutele din regiune

Referinţa BNR a ajuns la 4,2311 lei/euro, maximul ultimelor aproape şapte luni (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

În jurul orei 16:30, schimburile se realizau la 4,2150 - 4,2160 lei/euro, în scădere faţă de nivelul de la finele precedente, de 4,2325 - 4,2355 lei/euro.

Cursul a început şedinţa în creştere, la 4,2340 - 4,2360 lei/euro, însă după primele tranzacţii cotaţiile au trecut pe scădere, iar la ora 10:00 se situau la 4,2240 - 4,2265 lei/euro.

Direcţia de apreciere a fost pentru scurt timp, iar un nou val de cumpărări a întors cotaţiile pe creştere spre jumătatea zilei, moneda unică europeană fiind tranzacţionată pentru 4,2300 - 4,2315 lei, la ora stabilirii cursului de referinţă de către BNR.

Ulterior, paritatea a început să coboare spre nivelul de 4,21 lei/euro, iar minimul sesiunii a fost de 4,2090 lei/euro.

Potrivit dealerilor, aprecierea leului a venit ca o reacţie a evoluţiei valutelor din regiune, care şi-au accentuat şi ele aprecierea faţă de euro, impulsionată de investitorii care şi-au luat profituri, după scăderile masive din ultimele şedinţe. De asemenea, apetitul pentru risc al investitorilor a crescut şi pe fondul comentariile pozitive ale preşedintelui Federal Reserve (Fed), Ben Bernanke, cu privire la perspectivele economice şi la situaţia din zona euro. Bernanke a declarat că liderii europeni sunt hotărâţi să asigure supravieţuirea euro şi dispun de suficienţi bani pentru a acoperi necesarul de finanţare al statelor membre cu datorii mari.

Cursul de referinţă anunţat marţi de Banca Naţională a României (BNR) a atins nivelul maxim al ultimelor aproape şapte luni, de 4,2311 lei/euro, în creştere cu 1,31 bani faţă de rata de luni, de 4,2180 lei/euro.O paritate mai ridicată pentru euro a fost calculată de către banca centrală pe 16 decembrie 2009, când euro a fost cotat la 4,2459 lei/euro.

În raport cu dolarul, moneda naţională a ajuns la un nou nivel minim absolut, paritatea oficială situându-se la 3,5496 lei/dolar, cu 2,53 bani peste nivelul de luni, când a fost atins maximul istoric.

Băncile comerciale au afişat marţi dobânzi de 6,24 - 6,74% pentru plasamentele cu scadenţa la o zi, puţin mai mari decât ratele de luni, de 6,16 - 6,66%, iar dobânzile pentru depozitele la o săptămână au crescut de la 6,27 - 6,77% la 6,37 - 6,87%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici