Leul românesc împlineşte astăzi 186 de ani. Când a existat cel mai puternic leu

  • Pe 16 septembrie 1835, leul devenea moneda oficială a românilor, pe timpul lui Alexandru Ghica, domnul Ţării Româneşti.
  • În acel moment, leul, unitate teoretică de cont, era echivalentul a 60 de parale.
  • Românii au avut cel mai puternic leu din istorie în anul 1867.
Urmărește
5201 afișări
Imaginea articolului Leul românesc împlineşte astăzi 186 de ani. Când a existat cel mai puternic leu

Leul românesc împlineşte astăzi 186 de ani de existenţă. Când a existat cel mai puternic leu

Leul devine oficial monedă a românilor pe 16 septembrie 1835 când domnul Ţării Românesti, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a ţării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

Monedele de 5, 10 şi 20 de lei erau din aur, iar cele de 1 şi 2 lei, precum şi cele de 50 de bani erau din argint. Până la înfiinţarea Monetăriei statului (1870), primele monede au fost bătute la Birmingham.

Începând cu 1872 s-au bătut monede de 50 de bani, 1 leu şi 2 lei.

Cel mai puternic leu din istorie l-am avut în 1867. La acea vreme, cu un singur leu puteai cumpăra zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.

Leul românesc a circulat pe teritoriul României, dar şi în Basarabia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici