- Home
- Economic
- SOFIA, (29.06.2015, 14:48)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei, cele mai mari scăderi din Europa de Est din cauza Greciei
Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei au înregistrat luni cele mai mari scăderi între monedele şi obligaţiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor că sistemele bancare vor fi afectate de o ieşire a Greciei din zona euro.
Urmărește
1430 afișări
Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei, cele mai mari scăderi din Europa de Est din cauza Greciei (Imagine: Shutterstock)
Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia. Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei, transmite Bloomberg.
Obligaţiuni ale Bulgariei în valoare de 1,49 miliarde de euro, cu scadenţă în 2024, au înregistrat cel mai amplu declin de la lansarea pe piaţă în 2014, în timp ce leul se îndreaptă spre cea mai mare scădere din acest an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ciolacu: Luni e o zi bună să votăm guvernul format din PNL, USR, UDMR
-
„Va pierde o treime din teritoriul său”. Premierul slovac Fico afirmă că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
Monedele Poloniei, Ungariei şi Rusiei s-au depreciat cu cel puţin 1% în raport cu dolarul, iar indicii bursieri regionali sunt în scădere.
Alături de România, Bulgaria are cel mai mult de pierdut, între ţările est-europene, de pe urma unei posibile retrageri a Greciei din uniunea monetară.
Cele mai mari patru bănci din Grecia deţin aproximativ 12% din activele bancare româneşti, iar în Bulgaria 28%, potrivit datelor băncilor centrale.
"Încrederea este numele jocului în industria bancară. Dacă dispare, chiar şi o bancă solvabilă poate ajunge într-o situaţie dificilă. Proprietarii eleni vor avea o capacitate mai mică să ajute unităţile din Bulgaria", a declarat Gabor Ambrus, analist la Royal Bank of Scotland în Londra.
Leva s-a depreciat luni cu 0,6%, la 1,7621 unităţi pentru un dolar, cursul fiind aproape neschimbat faţă de euro, în timp ce randamentul obligaţiunilor în euro cu scadenţă în 2024 a crescut cu 0,29 puncte procentuale, la 3,26%.
Obligaţiunile României de 1,5 miliarde de euro cu scadenţa în octombrie 2024 au consemnat cea mai mare scădere din ianuarie, randamentul urcând cu 0,23 puncte procentuale, la 3,02%. Exceptând Bulgaria, randamentul obligaţiunilor româneşti a înregistrat cea mai mare creştere între 21 de pieţe emergente analizate de Bloomberg.
Cele mai mari patru bănci din Grecia sunt prezente pe piaţa locală prin intermediul Alpha Bank România, Piraeus Bank România, Bancpost şi Banca Românească.
În Bulgaria, United Bulgarian Bank este deţinută în proporţie de 99,9% de National Bank of Greece, pe piaţă având operaţiuni şi Piraeus Bank şi Alpha Bank.
Pe alte pieţe, zlotul polonez a scăzut cu 0,4% faţă de euro, iar principalul indice al bursei din Varşovia s-a contractat cu 1,5%.
Forintul unguresc s-a depreciat cu 0,4% în raport cu euro, în timp ce rubla rusească a coborât cu 1,1% faţă de dolar.
Banca centrală a Bulgariei a încercat că tempereze temerile investitorilor legate de răspândirea crizei, afirmând că băncile sunt bine capitalizate, iar măsurile guvernului elen nu pot afecta în niciun fel funcţionarea normală şi stabilitatea sistemului bancar din ţară.
Grecia este a doua ţară din zona euro care a introdus controlul capitalului, după Cipru în 2013. Decizia a fost luată în urma întreruperii negocierilor cu creditorii internaţionali, vineri seara, şi decizia de duminică a Băncii Centrale Europene de a menţine dar îngheţa finanarea băncilor din Grecia.
În Grecia va fi organizat duminică un referendum referitor la măsurile de austeritate solicitate de Comisia Europeană, BCE şi FMI în schimbul continuării sprijinului financiar.
Grecia trebuie să plătească marţi FMI o datorie de 1,6 miliarde de euro, dar nu are banii necesari, în lipsa sprijinului internaţional. Statul elen ar mai fi avut de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro care expiră marţi.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe