Leul s-a depreciat, iar cursul a închis aproape de 4,1350 lei/euro

Moneda naţională s-a tranzacţionat peste nivelul de 4,13 lei/euro în a doua parte a sesiunii de miercuri, iar la finalul zilei cotaţiile oscilau aproape de 4,1350 lei/euro, evoluţia fiind corelată cu cea a valutelor din regiune, care însă au consemnat deprecieri mai accentuate.

Urmărește
11 afișări

În jurul orei 16:30, băncile schimbau euro pentru 4,1320 - 4,1350 lei, cu peste un ban faţă de ultimele cotaţii de marţi, de 4,1210 - 4,1230 lei/euro.

Piaţa a deschis la 4,1230 - 4,1250 lei/euro, iar primele ordine ale jucătorilor locali au fost de vânzare de euro, iar cursul a coborât la 4,1200 - 4,1210 lei/euro, însă doar pentru scurt timp, deoarece investitorii străini au lansat noi ordine de cumpărare de valută şi au dus cotaţiile peste nivelul de la deschidere.

Până la ora 13:00, cursul a atins nu a depăşit 4,1325 lei/euro, dar în a doua parte a zilei paritatea a continuat să urce uşor, până la un maxim de 4,1360 lei/euro.

"Un comisar european din partea Greciei a declarat că întârzierea aplicării unor noi măsuri de austeritate ar putea duce la ieşirea statului din zona euro, ceea ce a creat puţină agitaţie în pieţe", a spus un dealer.

Pe de altă parte, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că România va intra probabil într-o nouă perioadă în care se va confrunta cu intrări masive de capitaluri, deşi înrăutăţirea situaţiei Greciei ar putea tempera acest trend temporar, iar BNR va încerca să atenueze volatilitatea cursului de schimb.

Valutele din regiune consemnau deprecieri de circa 0,5%, ca urmare a aversiunii la risc a jucătorilor, din cauza temerilor privind deteriorarea condiţiilor economice la nivel global şi criza datoriilor de stat din Europa.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă în creştere cu 0,57 bani , la 4,1290 lei/euro. Leul s-a depreciat şi în raport cu moneda americană, iar paritatea de referinţă a urcat cu 1,16 bani, de la 2,9224 lei/dolar la 2,9340 lei/dolar.

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au scăzut miercuri la 3,81% - 4,31%, după ce marţi, în prima zi a perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii impuse de BNR, au fost de 4,06% - 4,54%.

Totodată, au coborât uşor şi randamentele afişate pentru depozitele cu scadenţă la o săptămână, de la 4,26% - 4,76%, la 4,03% - 4,53%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici