- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul se va aprecia cu 3% în următoarele zile, cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro
Analiştii băncii JPMorgan anticipează că leul se va aprecia cu 3% "în următoarele zile şi săptămâni", cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro, datorită schimbării standardelor de contabilitate pentru bănci, care va determina instituţiile financiare să schimbe volume mari de valută în monedă locală.
JPMorgan: Leul se va aprecia cu 3% în următoarele zile, cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
Moneda naţională s-a apreciat uşor la începutul sesiunii interbancare de miercuri, iar cotaţiile au coborât în jurul nivelului de 4,31 lei/euro, pe o piaţă liniştită şi cu volume reduse de transfer, potrivit dealerilor.
Începând de la 1 ianuarie, băncile se vor alinia Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, cunoscute ca IFRS, în locul standardelor româneşti de contabilitate RAS.
Astfel, instituţiile financiare vor ajunge în situaţia de "supraprovizionare", notează JPMorgan, deoarece regulile IFRS permit băncilor să reducă provizioanele constituite pentru credite neperformante în cuantum echivalent cu 100% din valoarea de piaţă a colateralului, faţă de doar 25% în cazul standardelor RAS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Ţinând cont de reglementările BNR, capitalul suplimentar astfel obţinut va fi probabil constituit în rezerve, anticipează analiştii JPMorgan.
Conform legii, instituţiile de credit nu pot deţine poziţii forex per valută mai mari decât echivalentul a 10% din fondurile proprii (capital, rezerve şi profit).
Din moment ce creditele în monedă străină constituie 65% din soldul total al împrumuturilor, băncile vor dori să schimbe rapid în lei "provizioanele suplimentare" deţinute acum în valută.
"Deşi există o perioadă de derogare de şase luni, care depinde de acordul BNR - ceea ce înseamnă că băncile pot păstra poziţiile excesive în valută pentru până la şase luni - regulile interne ale instituţiilor financiare le vor determina să închidă cât mai urgent aceste poziţii", notează JPMorgan.
Astfel, analiştii băncii de investiţii anticipează un volum de tranzacţii de 1-1,5 miliarde euro pe piaţa locală rezultat din conversia în lei provizioanelor suplimentare deţinute de bănci pentru credite în valută.
În consecinţă, leul s-ar putea aprecia cu 3% în următoarele zile şi săptămâni, din moment ce volumul de tranzacţionare euro/leu este de circa 150 milioane euro pe zi pe piaţa spot şi aproxiamtiv 200 milioane euro pe zi prin tranzacţii interbancare. În plus, volumele din decembrie sunt de obicei cu 50% sub nivelurile normale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO