- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul se va deprecia cu 1,5% faţă de euro în următoarele trei luni
Leul se va deprecia cu 1,5% în raport cu euro în următoarele trei luni, întrucât evoluţia pozitivă din ultima perioadă a fost exagerată, însă se va aprecia cu 3% în raport cu moneda europeană în următoarele 12 luni, potrivit mai multor analişti consultaţi de Reuters.
Leul se va deprecia cu 1,5% faţă de euro în următoarele trei luni (Imagine: Mediafax Foto)
Zlotul, forintul şi coroana cehă urmează să scadă cu 1%, 4%, respectiv 3% în următoarele trei luni, consideră cei 42 de analişti intervievaţi de Reuters în perioada 29 iunie - 2 iulie.
La şase luni, zlotul ar urma să crească cu 2%, forintul şi coroana să scadă cu 3%, iar în următoarele 12 luni moneda poloneză s-ar putea aprecia cu 9%, forintul va reveni la nivelul actual şi coroana se va aprecia cu 3%.
"Majoritatea monedelor din Europa Centrală şi de Est s-au apreciat peste aşteptări în ultimele săptămâni, mai ales forintul şi coroana cehă. Cred că mai ales forintul ar putea înregistra o corecţie în săptămânile următoare", a declarat Radomir Jac, analist la Generali PPF Asset Management din Praga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Cele patru monede, cele mai importante din Europa Centrală şi de Est, au atins niveluri maxime record în raport cu euro anul trecut, dar au fost afectate grav de criza finaciară şi recesiunea economică în ultima parte a anului trecut şi începutul lui 2009.
Începând cu luna martie, aversiunea investitorilor faţă de riscul reprezentat de monedele din regiune s-a transformat într-un optimism precaut, iar economiile emergente din Uniunea Europeană au început să înregistreze intrări de capital în ultimele săptămâni, au precizat specialiştii.
Leul, forintul, zlotul şi coroana vor rămâne, în continuare, volatile, sensibile la situaţia de pe piaţa mondială, respectiv la măsurile bancilor centrale privind dobânda de politică monetară şi deteriorarea balanţei bugetare.
"Ca urmare a finanţării de la Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, statele din Europa de Est au primit un sprijin financiar solid, însă situaţia financiară este încă fragilă", a spus Balint Hada, analist la compania Quaestor in Budapest.
Monedele economiilor dependente de exporturi din Europa Centrală şi de Est pot înregistra aprecieri în următoarele 12 luni, un nou indiciu al recuperării economice la nivel mondial, întrucât situaţia deficitelor de cont curent ale statelor din regiune s-a îmbunătăţit considerabil, au precizat specialiştii consultaţi de Reuters.
Leul s-a depreciat cu 0,33% în raport cu euro în şedinţa interbancară locală de joi, urmând tendinţa uşor descendentă a valutelor din regiune, astfel că la finalul sesiunii euro era tranzacţionat la 4,2050 - 4,2060 lei, paritate cu aproximativ 1,4 bani peste ultimele cotaţii de miercuri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:04
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
astăzi, 17:42