- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul se va menţine pe un trend descendent în 2008, potrivit analiştilor
Leul s-a depreciat cu aproape 15% după declanşarea crizei de pe piaţa mondială a creditelor, în luna august, iar tendinţa descendentă a cotaţiei se va menţine şi anul viitor, întrucât investitorii sunt îngrijoraţi de eşecul guvernului de a echilibra economia.
Leul se va menţine pe un trend descendent în 2008, potrivit analiştilor
Moneda naţională a coborât, joi, aproape de 3,6 unităţi pentru un euro, după ce în iulie ajunsese la maximul ultimilor cinci ani, de 3,0870 lei/euro, înainte ca problemele de pe piaţa financiară să determine investitorii să reducă plasamentele pe pieţele emergente, considerate riscante.
Piaţa de capital a fost la rândul ei afectată, indicele BET înregistrând un declin de circa 15% numai în luna noiembrie.
Analiştii consideră că amplificarea deficitului de cont curent, nivelul ridicat al creditelor pentru locuinţe şi apropierea alegerilor generale vor alimenta tendinţa descendentă a pieţelor, în 2008.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Principalul element de vulnerabilitate este deficitul de cont curent. Există condiţii pentru deprecierea în continuare a leului, întrucât atmosfera de pe piaţă este total nefavorabilă", a declarat Ionuţ Dumitru, analist la Raiffeisen Bank.
La declinul cotaţiei a contribuit şi decizia de la începutul acestei luni a agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's de revizuire a perspectivei ratingului României de la "stabil" la "negativ", ca urmare a îngrijorării legate de lipsa de acţiune a autorităţilor în problema deficitului de cont curent, comentează Reuters.
Oficialităţile române anticipează pentru acest an un deficit de cont curent de până la 14% din Produsul Intern Brut (PIB), nivel la care se va menţine pe termen mediu.
Banca Naţională a României (BNR) şi Fondul Monetar Internaţional au cerut guvernului în repetate rânduri să aplice o politică mai strictă în privinţa bugetului şi a salariilor, pentru a ţine cererea sub control şi a îmbunătăţi competitivitatea.
BNR a majorat, în octombrie, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%, în condiţiile în care inflaţia a depăşit ţinta de 3-5% stabilită pentru 2007.
Analiştii consideră că înrăutăţirea perspectivei inflaţiei va determina BNR să opereze o nouă majorare a dobânzii în luna ianuarie, care ar putea avea, pe termen scurt, efect asupra leului, potrivit Reuters.
Unii analişti cred că leul ar putea beneficia de un scurt răgaz la sfârşitul anului, beneficiind de vânzările de valută de natură sezonieră, precum şi de încasările fiscale trimestriale. Totuşi, sentimentul negativ faţă de leu va fi doar suspendat, nu eliminat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO