- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leul şi-a accentuat deprecierea, iar cotaţiile au atins un maxim de 4,25 lei/euro spre finalul zilei
Moneda naţională şi-a accentuat deprecierea faţă de euro, iar spre finalul sesiunii cursul a urcat până la un maxim de 4,25 lei/euro, pe fondul aversiunii crescute la risc a jucătorilor străini, însă după acest nivel corecţia s-a mai temperat, iar dealerii suspectează intervenţia indirectă a BNR.
În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,2310 - 4,2340 lei, cu aproape şase bani mai sus faţă de nivelul de miercuri seară, când schimburile se perfectau la 4,1740 - 4,1750 lei/euro.
Băncile afişau cotaţii în creştere încă de la deschidere, de 4,1850 - 4,1870 lei/euro, iar în prima parte a zilei nu au depăşit 4,2150 lei/euro.
"Jucătorii se aşteptau ca BNR să intervină în cazul în care cotaţiile depăşeau 4,2 lei/euro, dar lipsa de reacţie a băncii centrale a dus la închiderea de poziţii în cascadă de către mulţi străini, dar şi de către locali. Maximul zilei a fost de 4,2470 - 4,25 lei/euro, iar după acest nivel două bănci locale au început să vândă semnificativ euro, ceea ce a mai temperat avansul cursului. Volumele transferate au fost peste media ultimelor şedinţe", a spus dealerul unei bănci.
Dealerii spun că pierderile înregistrate de leu sunt mai mari decât cele ale monedelor regionale, iar acest lucru sugerează că participanţii la piaţă percep un risc mai ridicat în România decât în celelalte ţări vecine.
"Leul este cel mai expus din regiune în faţă problemelor din Grecia, întrucât băncile greceşti deţin circa 17% din activele bancare din România, în timp ce în regiune nu au aproape deloc", a mai spus un dealer.
Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a declarat joi că Banca Naţională a României a luat măsuri preventive, de monitorizare atentă a subsidiarelor băncilor elene, care raportează săptămânal situaţiile financiare.
Oficialul băncii centrale a adăugat că băncile elene sunt bine capitalizate în prezent, cu o rată a solvabilităţii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar.
Valutele din regiune au consemnat de asemenea pierderi de până la 1% în a doua parte a şedinţei, din cauza intensificării temerilor privind înrăutăţirea crizei din Grecia şi efectul de contagiune către alte ţări de la periferia zonei euro. La ora transmiterii ştirii acestea afişau scăderi cuprinse în intervalul 0,6 - 0,8%.
Cursul de referinţă anunţat joi de Banca Naţională a României (BNR) pentru francul elveţian, de 3,5050 lei/franc,a atins maximul istoric. Raportul leu/franc este cu 6,86 bani peste referinţa de miercuri, de 3,4364 unităţi, şi a depăşit recordul istoric înregistrat din 30 decembrie, de 3,4450 unităţi.
Euro s-a depreciat accentuat, joi, pe pieţe internaţionale în faţa dolarului şi a francului elveţian, iar dealerii spun că jucătorii străini preferă francul atunci când există incertitudine pe pieţe.
Paritatea oficială pentru euro a crescut la 4,2088 lei/euro, cel mai înalt nivel de la începutul lunii martie. Cursul anunţat joi pentru euro este cu 3,32 bani mai mare faţă de nivelul precedent, de 4,1756 lei/euro, şi a atins maximul din 4 martie.
Leul a continuat să se deprecieze şi faţă de moneda americană, iar paritatea se plasează cu 6,52 bani mai sus, la 2,9820 lei/dolar, de la 2,9168 lei/dolar miercuri. Referinţa pentru dolar nu a mai fost atât de ridicată din 16 martie, când BNR a anunţat un curs de 3,0019 lei/dolar.
Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au urcat uşor, de la 2,69 - 3,19% la 2,73 - 3,23%, iar randamentele pentru sumele plasate la o săptămână se situau la 3,16 - 3,66%, de la 3,05 - 3,55% miercuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO