Libocor, BRD: Cel mai plauzibil scenariu după majorarea TVA este o inflaţie de 5-6%.

Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale nu se va translata în mod egal în preţuri, iar inflaţia de la finele anului se va limita între 5% şi 6%, a declarat, marţi, Florian Libocor, economistul şef al BRD - Group Societe Generale.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Libocor, BRD: Cel mai plauzibil scenariu după majorarea TVA este o inflaţie de 5-6%.

Libocor, BRD: Cel mai plauzibil scenariu după majorarea TVA este o inflaţie de 5-6%. (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Nu se va transmite atât de mult în preţuri modificarea de TVA, având în şi vedere că la mai multe produse taxa rămâne nemodificată. Cel mai plauzibil scenariu este între 5-6%. Majorarea TVA este o măsură luată de ultimă instanţă, dar din punct de vedere funcţional este complet nefuncţională. Orice carte îţi spune că în perioade de recesiune nu trebuie să creşti taxele (...), dar trebuia să convingem partenerii internaţionali. I-am convins, tranşa a fost eliberată", a spus economistul şef al BRD la seminarul "Mediafax talks about banking".

În acest context, Libocor a arătat că iminenţa tranşei de la FMI nu a avut legătură, aşa cum s-a transmis publicului, cu plata salariilor din perioada următoare şi nici cu eliberarea tranşei de la Comisia Europeană, programată pentru septembrie.

"Mesajele către public trebuie să fie mai corecte, altfel se va întâmpla ceva asemănător cu ce a fost săptămâna trecută, când populaţia a cumpărat în mod greşit euro. Cred că e vorba şi despre calitatea comunicării. Cei care au cumpărat peste 4,3 lei/euro probabil vor vinde în pierdere. Leul nu cade, a trecut doar printr-o volatilitate ridicată pe perioadă de tensiune", a explicat Libocor.

El a arătat că investiţia în valută nu aduce un câştig semnificativ pentru omul obişnuit, iar faţă de economisirea clasică în bănci presupune riscuri mult mai ridicate.

"Dacă facem calculul dintre minimul şi maximul anului, randamentul cel mai înalt care putea fi obţinut este de 8,67%. Dacă o persoană mergea la depozit avea un câştig tot de 8 - 9%. Dar cât de mulţi au putut să cumpere la minimul interbancar şi să vândă la maximul interbancar. Niciunul", a continuat Libocor.

Economistul şef al BRD crede că rata de schimb se va stabiliza în intervalul 4,1 lei/euro - 4,3 lei/euro.

El a adăugat că banca centrală este într-o situaţie dificilă şi este greu să decidă o majorare a dobânzii, întrucât aceasta s-ar reflecta repede în ridicarea costului la creditele în monedă naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici