Licenţele GSM ale Orange şi Vodafone vor fi prelungite până în aprilie 2014

Valabilitatea licenţelor de telefonie mobilă GSM ale Orange România şi Vodafone România va fi extinsă din decembrie 2011 până în aprilie 2014, când expiră şi licenţa Cosmote România în benzile de frecvenţe de 900 şi 1.800 MHz, propune autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM).

Urmărește
306 afișări
Imaginea articolului Licenţele GSM ale Orange şi Vodafone vor fi prelungite până în aprilie 2014

Licenţele GSM ale Orange şi Vodafone vor fi prelungite până în aprilie 2014 (Imagine: Shutterstock)

"ANCOM intenţionează să organizeze până la sfârşitul anului 2013 o licitaţie pentru întreg spectrul de frecvenţe ce va deveni disponibil în benzile 900 MHz şi 1.800 MHz şi să extindă valabilitatea drepturilor de utilizare deţinute de Orange România şi Vodafone România în aceste benzi până la acordarea noilor licenţe", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Noile drepturi de utilizare urmează a fi exercitate începând cu 6 aprilie 2014, când expiră şi drepturile deţinute de Cosmote în aceste benzi, se precizează în comunicat.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat miercuri, spre consultare, un proiect de decizie care prevede şi că până la 31 decembrie 2012 Orange Romania şi Vodafone Romania vor avea obligaţia de a elibera din spectrul de frecvenţe de 900 MHz o subbandă cumulată cu lărgimea de 2x5 MHz, care nu va afecta însă continuitatea serviciilor pe care cei doi operatori le furnizează.

"Spectrul astfel eliberat va fi alocat prin procedura de selecţie în cursul anului 2012. Această măsură a fost identificată ca remediu în urma studiului privind impactul utilizarii benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii de generatia a treia (3G) folosind sistemele UMTS asupra concurenţei pe piaţa de comunicaţii mobile, care a arătat că RCS&RDS se afla în dezavantaj concurenţial faţă de operatorii care deţin spectru în banda de 900 MHz", se spune în comunicat.

În urma analizelor ANCOM şi a consultărilor avute cu industria a reieşit ca acest remediu este cel mai potrivit pentru a crea condiţii egale tuturor jucătorilor din piaţa serviciilor de comunicaţii mobile, conform sursei citate.

Detalii precum cele privind procedura de alocare a benzilor de frecvenţe, condiţiile de alocare şi utilizare a spectrului, taxele privind prelungirea sau acordarea licenţelor urmează să fie stabilite ulterior.

"Dat fiind faptul că noul pachet telecom nu a fost transpus în legislaţia românească până în acest moment şi că neadoptarea acestei decizii în cursul acestui an pune sub semnul întrebării continuarea furnizării serviciilor de comunicaţii mobile pentru aproximativ 16 milioane de utilizatori, ANCOM propune un termen de 10 zile pentru transmiterea de observaţii şi recomandări", se mai spune în comunicat.

Proiectul de decizie privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1.710-1.785 MHz şi 1.805-1.880 MHz poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM.

Persoanele interesate pot formula şi transmite observaţii şi propuneri până la 9 decembrie.

Licenţele pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile GSM în benzile de frecvenţe 890-915 MHz şi 935-960 MHz au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care funcţioneaza în prezent sub denumirile Orange România şi Vodafone România, cu o valabilitate de 15 ani, care expiră la 31 decembrie 2011.

Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licenţele GSM.

Licenţele pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile GSM în benzile de frecvenţe 890-915 MHz, 935-960 MHz, 1.710-1785 MHz şi 1.805-1.880 MHz au fost acordate la finele anului 1998 companiei care funcţionează în prezent sub denumirea Cosmote România, dreptul de utilizare fiind, de asemenea, de 15 ani, până la 5 aprilie 2014.

Operatorul a achitat suma de 53 milioane de dolari pentru cele două licenţe.

Prin intermediul acestor licenţe operatorii furnizează servicii de voce şi date şi, începând cu anul 2010, pot furniza şi servicii 3G.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.

Orange România şi Vodafone România sunt primii doi jucători pe piaţa locală de telefonie mobilă, care împreună au circa 20 milioane de clienţi.

Al treilea jucător este Cosmote România, a cărui licenţă de telefonie mobilă expiră în 2014. Operatorul are peste 6 milioane de clienţi.

RCS&RDS este cel mai mare operator de telecomunicaţii prin cablu.

Compania este prezentă şi pe segmentul telefoniei mobile, după ce a câştigat o licitaţie în acest sens în octombrie 2006.

Licenţa a costat 35 milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici