- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.11.2011, 12:11)
- Adrian Dumitrache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Licitaţia pentru licenţe 4G se va încheia spre finele lui 2012. Când vom avea internet mobil de 100 MB/s?
Licitaţia pentru primele licenţe de comunicaţii din generaţia a patra (4G LTE) se va încheia spre finele anului 2012, iar în 2013 tehnologia va fi prezentă şi în România, a declarat, joi, preşedintele autorităţii de reglementare în telecom (ANCOM), Cătălin Marinescu, la un eveniment de specialitate.
Urmărește
295 afișări
Licitaţia pentru licenţe 4G se va încheia spre finele lui 2012. Când vom avea internet mobil de 100 MB/s? (Imagine: Shutterstock)
"Comisia Europeană insistă pentru tranziţia de la analog la digital în domeniul TV, proces care va avea ca efect eliberarea frecvenţelor necesare tehnologiei LTE. În România nu suntem foarte avansaţi cu această tranziţie, dar suntem pregătiţi ca în 2012 să aiba loc primele licitaţii pentru LTE în banda de frecvenţe de 2,6 GHz. Sper ca licitaţia să se încheie spre finele anului 2012, ceea ce înseamnă că LTE va fi disponibilă în 2013", a spus Marinescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
El a adăugat că tehnologia 3G este una matură şi că 4G LTE (Long Term Evolution) nu va fi adoptată foarte repede de clienţi.
"Operatorul va investi primul, iar apoi vom avea nevoie de aplicaţii pentru a înţelege cât de importantă este tehnologia LTE", a mai spus Marinescu.
La începutul lunii octombrie, şeful ANCOM a declarat pentru MEDIAFAX că autoritatea de reglementare în telecom intenţionează să scoată la licitaţie în a doua parte a anului 2012, prin procedură de selecţie competitivă, un număr de patru licenţe de comunicaţii din generaţia a patra.
"Prin caietul de sarcini, va fi stabilit un preţ de pornire al licitaţiei, care va ţine cont de realităţile pieţei telecom din România. Preţul final al unei licenţe 4G LTE va fi stabilit în urma procedurii de selecţie competitivă. Licenţele vor pentru benzile de frecvenţe de 800-900 MHz şi 2,6 GHz", a precizat Marinescu în 7 octombrie.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a acordat deja primele licenţe experimentale pentru testarea serviciilor de comunicaţii 4G LTE către Orange România şi Alcatel - Lucent România.
Benzile de frecvenţe pentru tehnologia 4G sunt deocamdată ocupate, dar discuţiile între autoritatea de reglementare şi Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru eliberarea spectrului sunt în fază avansată, potrivit lui Marinescu.
Tehnologia 4G va permite transferuri de date la viteze de până la 100 MB/s într-o reţea radio. Spre comparaţie, reţelele actuale ale operatorilor locali mobili asigură transferuri de date cu viteze de până la 21,6 MB/s.
Viteza ridicată de transfer a datelor va permite operatorilor să furnizeze servicii de video streaming de înaltă definiţie (HD), supraveghere video HD, videoconferinţă HD cu apel video şi apel mobil, jocuri online, acces Internet în bandă largă şi aplicaţii bazate pe media portal.
De asemenea, tehnologia 4G va permite operatorilor să facă faţă creşterii exponenţiale a traficului de date mobile şi să îşi diminueze costurile operaţionale, în condiţiile în care, în 2010, numărul de utilizatori de telefonie mobilă în bandă largă l-a depăşit pe cel al utilizatorilor de telefonie fixă.
În februarie, Alcatel-Lucent a efectuat, pentru prima dată în România, o demonstraţie publică a capabilităţilor tehnologiei 4G LTE.
"Pentru ca tehnologia 4G să devină comercială trebuie îndeplinite trei condiţii, şi anume terminale specifice, cerere din partea clienţilor şi alocarea benzilor de frecvenţă. Cred că în următorii 3-5 ani vor fi lansate în România şi astfel de servicii. În Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc în 2010, mă aştept ca Orange Moldova să lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la începutul anului 2012", declara în februarie 2011 şeful filialei locale a Alcatel-Lucent, Raoul Ros.
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe