- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.04.2018, 17:09)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderii avocaţilor din UE: „Cerem norme mai clare în apărarea secretului profesional al avocatului”
Avocaţii Maria Ślązak (Polonia) şi Ranko Pelicarić (Croaţia), reprezentanţi la vârf ai Consiliului Barourilor Europene (CCBE), au declarat vineri, la Bucureşti, că forul european al avocaturii va solicita elaborarea unui set de norme care să garanteze secretul avocatului în relaţia cu clientul.
Urmărește
230 afișări
Liderii avocaţilor din UE: „Cerem norme mai clare în apărarea secretului profesional al avocatului”
Ranko Pelicarić este actual vicepreşedinte şi viitorul preşedinte al CCBE, iar Maria Ślązak este vicepreşedinte al Comitetului PECO (Pays d’Europe Centrale et Orientale) al CCBE pentru probleme privind avocaţii din Europa Centrală şi de Est. Maria Ślązak a deţinut anterior şi funcţia de preşedinte al CCBE.
În cadrul unui briefing de presă ocazionat de participarea, în Bucureşti, la Congresul Avocaţilor, liderii forului european au declarat că protejarea secretului avocatului în relaţia sa cu clientul se confruntă cu mari provocări, nu doar în România sau în UE, ci şi la nivel mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
„În cadrul colaborării noastre, analizăm problemele semnalate de Uniunea Barourilor din România şi, împreună cu ceilalţi membri, încercăm să găsim soluţii adresând mesaje Guvernului, Ministerului Justiţiei şi altor entităţi implicate. Acţionăm, desigur, în baza unor standarde şi analizăm cum se poziţionează problemele semnalate faţă de standardele respective”, au menţionat oficialii europeni.
Spre exemplu, au arătat aceştia, „o ţară pe care n-o să o nominalizăm acum ne-a solicitat să observăm dacă este corect ca parlamentarii care sunt şi avocaţi e în regulă să fie şi parlamentari, şi avocaţi. Credeţi sau nu, toţi cei 45 de membri ne-au transmis răspunsuri în mai puţin de 48 de ore”.
De asemenea, au mai spus avocaţii, şi România este consultată atunci când la nivelul CCBE sunt semnalate probleme ale uniunilor din alte ţări”. De altfel, „Uniunea Barourilor din România este una dintre cele mai active entităţi din cadrul CCBE”, au precizat oficialii.
În aceste zile, la Bucureşti, Uniunea Naţională a Barourilor din România - UNBR - organizează Congresul Avocaţilor, sub deviza „Profesia de avocat din România la 100 de ani de la Marea Unire”. Congresul are ca principală dezbatere tematică „Secretul profesional al avocatului - valoare supremă a profesiei de avocat”. Pe lângă cei peste 200 de avocaţi delegaţi ai fiecărui barou, la congres participă invitaţi importanţi din sistemul de justiţie din România şi reprezentanţi ai CCBE.
Dezbaterile membrilor şi invitaţilor din sistemul de justiţie analizează problemele esenţiale cu care se confruntă comuniatea avocaţilor, cum ar fi „Percheziţiile formelor de exercitare a profesiei”, „Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice ale avocatului”, „Controlul corespondenţei private a avocatului”, „Comunicare necontrolată între avocat şi client” sau „Secretul profesional în relaţia avocat-client”.
„Anul 2018 este anul transpunerii şi implementării unor reglementări europene referitoare la protecţia datelor cu caracter personal şi a secretului comercial, cu impact deosebit asupra secretului profesional al avocatului. De asemenea, trebuie analizată obligaţia de a raporta suspiciuni ale avocaţilor - în contextul reglementărilor ce urmează a fi transpuse - privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului. Sub impactul acestor reglementări, există riscul ca unele drepturi să fie compromise”, menţionează un comunicat al UNBR.
„De aceea, scopul dezbaterilor pe această temă este găsirea unor soluţii de echilibru între obiectivele legii şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv apărarea secretului profesional al avocatului”, se mai arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe