- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderii coaliţiei s-au lovit de inflexibilitatea FMI, ceea ce a dus la iritare colectivă
Fiasco la întâlnirea dintre liderii coaliţiei şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, veniţi să ia pulsul economiei româneşti şi să bată palma pe un viitor acord. Politicienii români s-au lovit de inflexibilitatea oficialilor FMI, fapt ce a dus la o iritare colectivă, scrie "Gândul".
Liderii coaliţiei s-au lovit de inflexibilitatea FMI, ceea ce a dus la iritare colectivă (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)
"Am avut senzaţia că discut cu peretele acesta din faţă. Indiferent de ce spuneam. Da, dădeau din cap afirmativ în timp ce vorbeam, după care îşi spuneau poezia. Şi este îngrozitor să ai senzaţia că tu comunici cu cineva care înţelege ce-i spui, după care el spune acelaşi lucru", a relatat, pentru "Gândul", liderul minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian. Concluzia generală: "Astăzi s-au enervat toţi. Pentru că nu poţi gândi dezvoltarea unei ţări, prin siguranţa rambursării unui împrumut la o bancă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
"De crescut, probabil că vom recupera consistent din tăierea cu 25%, undeva la 14% o să fie majorarea şi am fi putut să ajungem undeva la 18% cu scăderea cotei unice şi să avem speranţa că, în felul în care reacţionează economia, ca la sfârşitul anului viitor chiar să revenim la salariile dinainte de tăiere", a mai declarat Pambuccian.
Conform deputatului, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu le-a prezentat "corect" reprezentanţilor FMI efectul pe care l-a avut cota unică faţă de efectul pe care îl prognozaseră ei. "Şi aceasta a condus la o creştere a veniturilor bugetare, în condiţiile în care FMI - când am făcut lucrul ăsta - prognoza o scădere dramatică a veniturilor bugetare. Chiar în faţa unor lucruri care au dat rezultate în România, oamenii ăştia preferă o poziţie foarte prudentă, de bancher, dar nu putem gândi ca bancherii", a adăugat el.
Liderii coaliţiei au propus creşterea salariului minim de la 600 la 700 de lei, scăderea contribuţiilor sociale de la 44% la 41%, scăderea cotei unice de la 16% la 12%.
"Creşterea salariului minim convine şi sindicatelor, nu convine neapărat tuturor angajatorilor, compensăm această creştere cu scăderea CAS-urilor de la 44% la 41% şi mai aducem o facilitate suplimentară cu scăderea cotei unice care cât de cât ne mai apropie de situaţia din ţările vecine, unde cota unică este de 10%", a explicat Pambuccian.
Potrivit acestuia, "FMI a reacţionat cu lozinci, cu lozinci clasice, în care soluţiile erau: o absorbţie mai mare a fondurilor europene, combaterea corupţiei, combaterea evaziunii fiscale".
"Lucrurile acestea despre care vorbeşte FMI au efecte, în cel mai bun caz, pe termen mediu. Lucrurile despre care vorbim noi au efect imediat. E o foarte mare diferenţă", a detaliat Pambuccian.
El a precizat că reprezentanţii FMI se opun măsurilor propuse de coaliţie deoarece consideră creşterea salariului minim, dar, în opinia deputatului, în realitate este un câştig pentru că scoate banii din zona neagră. "Nu poţi lucrurile astea să le gândeşti fără să ţii cont de realitate, pur şi simplu făcând nişte adunări, scăderi, înmulţiri, împărţiri. Economia nu înseamnă adunări, scăderi, înmulţiri, împărţiri", a spus el.
Varujan Pambuccian a mai declarat că liderii coaliţiei au vorbit inclusiv despre riscurile politice pe care le implică acest mod de a gândi, pentru că "la un moment dat oamenii or să se sature, o să creadă toate balivernele pe care le vor auzi şi vor gira un partid sau altul populist care le va promite marea cu sarea şi care va constata, odată ajuns la putere, că cel mai ieftin este să bagi banii în poliţie, armată şi servicii şi în momentul acela s-a încheiat totul".
"Ei au spus un singur lucru, tot în categoria lozinci, că singurul lucru de care are nevoie România în momentul de faţă este stabilitatea politică, direcţie predictibilă politică. Dar cum să ai stabilitate, când le creezi un inconvenient major oamenilor. Oamenii trăiesc în ţara asta", a mai spus deputatul.
"Reprezentaţii Fondului au venit cu chestia clasică: «Bravo, vă mângâiem pe creştet, sunteţi extraordinari, aţi făcut lucruri eroice. So what? (Şi ce?- n.r.)»", a adăugat Pambuccian.
Conform acestuia, reprezentanţii FMI "nu au mai pomenit nimic" despre disponibilizări.
Varujan Pambuccian a susţinut că liderii coaliţiei nu vor să cedeze.
"Noi nu avem de gând să cedăm, indiferent de presiunile care se fac din multe zone şi din zone româneşti. BNR îşi atinge toate obiectivele pe mecanismul acesta şi eu pot să înţeleg Banca Naţională, dacă aş fi acolo probabil că aş gândi la fel. Eu stau pe alt scaun şi eu trebuie să privesc lucrurile din altă perspectivă. Nu putem să gândim lucrurile fără niciun fel de risc, stând ca broasca aia care nu riscă nimic în secunda următoare, dar peste o oră e moartă", a spus el.
Deputatul a apreciat că nu se va lua o decizie în această săptămână.
"Până la urmă cred că se vor întoarce sub iminenţa dorinţei noastre de a lua măsurile astea. (...) Toate măsurile de tăiat cheltuieli operaţionale sunt epuizate, tot ce se mai poate face este să vii cu măsuri care să crească economia", a spus el.
Potrivit lui Pambuccian, discuţiile vor continua, iar vineri va avea loc o discuţie tehnică cu cei care au făcut simulări.
O misiune a FMI este prezentă începând din 20 octombrie, la Bucureşti, pentru evaluarea acordului în derulare şi începerea discuţiilor preliminare cu autorităţile române pentru încheierea unei noi înţelegeri. Vizita delegaţiei FMI se va încheia pe 1 noiembrie.
România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum de la Fond tranşe în valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberării fiecărei tranşe) şi de 3,65 miliarde euro de CE.
Următoarea tranşă de la FMI urmează să fie eliberată la mijlocul lunii decembrie şi are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO