Liderii statelor din zona euro au adoptat un plan de stabilizare a sectorului financiar

Liderii statelor din zona euro au adoptat un plan de acţiune pentru stabilizarea sectorului financiar în contextul crizei internaţionale, care include printre altele şi garantarea datoriilor pe termen mediu ale instituţiilor de credit şi injecţii de capital în sistemul bancar.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Liderii statelor din zona euro au adoptat un plan de stabilizare a sectorului financiar

Liderii statelor din zona euro au adoptat un plan de stabilizare a sectorului financiar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderii europeni, care s-au întâlnit duminică la Paris, au declarat că planul de acţiune va ajuta la oprirea haosului de pe pieţele de creditare, în contextul crizei internaţionale care a reorganizat industria financiară mondială şi ar putea cauza intrarea în recesiune a economiei mondiale.

Băncile nu au încredere să ofere credite concurenţilor, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a realizat infuzii de miliarde de euro şi dolari pentru deblocarea pieţelor monetare.

Guvernele vor acţiona, până la finele anului 2009, drept garant pentru noi datori ale instituţiilor, cu maturitate de până la 5 ani.

"Consider că vom vedea în zilele următoare luarea unor măsuri la nivel mondial, iar oamenii vor observa că încrederea în sistemul bancar poate fi restabilită", a declarat premierul britanic Gordon Brown.

Guvernele europene au încheiat un acord pentru a furniza capital pentru băncile care se confruntă cu probleme legate de fondurile disponibile, în contextul condiţiilor nefavorabile de pe pieţele monetare.

Detalii legate de modul în care guvernele vor prelua participaţii la bănci vor fi anunţate de guverne în această săptămână, începând cu cele de la Paris, Berlin şi Roma.

Germania ar putea anunţa un plan de salvare a sistemului bancar, evaluat la circa 400 miliarde de euro, a declarat, duminică, cancelarul german Angela Merkel.

Statele din întreaga lume au anunţat, duminică, noi planuri destinate stabilizării propriilor sisteme bancare.

La Washington, Statele Unite au negociat modalităţi de cumpărare de acţiuni la băncile şi firmele financiare cu probleme, măsuri de neconceput în cea mai mare economie din lume până de curând.

Indicele bursier american Standard & Poor's 500 a scăzut cu peste 18% săptămâna trecută, declin săptămânal record. Acţiunile europene au pierdut 22% din valoare, iar indicele bursei de la Tokyo, Nikkei, a căzut cu 24%.

Portugalia va oferi o linie de finanţare de 20 miliarde de euro, pentru a garanta lichiditatea din sistemul bancar local. Guvernul norvegian a anunţat un program de furnizare a 57 miliarde de dolari către băncile comerciale.

Australia şi Noua Zeelandă au arătat că lucrează împreună pentru a garanta depozitele bancare.

De asemenea, statele din Golful Arab au luat măsuri de restabilire a încrederii în sectorul financiar.

Arabia Saudită a redus rata la operaţiunile repo (acorduri de răscumpărare de titluri guvernamentale - n.r.), iar oficialii Emiratelor Arabe Unite au promis că vor proteja băncile naţionale şi vor garanta depozitele bancare.

Marea Britanie ar putea anunţa, luni, că va face o infuzie de peste 40 miliarde lire (69 miliarde dolari) în principalele bănci locale şi că va prelua participaţii la acestea, au declarat duminică surse apropiate situaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici