- Home
- Economic
- (18.07.2020, 14:10)
- Mihai Draghici
Liderii statelor membre UE speră să depăşească disensiunile pe tema Fondului de relansare / Preşedintele Consiliului European, propunere de compromis
- Preşedintele Consiliului European a prezentat o propunere de compromis în negocierile pe tema Fondului UE de relansare
- Charles Michel a modificat raportul granturi / credite, reducând cu 50 de miliarde de euro nivelul granturilor
- Cuantumul bugetului multianual al UE rămâne la 1.074 de miliarde de euro
Urmărește
1330 afișări
Liderii statelor membre UE speră să depăşească disensiunile pe tema Fondului de relansare. Negocierile au fost reluate în această dimineaţă
Charles Michel a formulat o propunere de compromis în negocierile de la summitul UE
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a propus o soluţie de compromis în negocierile privind Fondul UE de relansare, astfel că noul plan prevede reducerea subvenţiilor şi menţinerea condiţiilor privind normele statului de drept, afirmă surse citate de site-ul Politico.eu şi de Reuters.
Potrivit propunerii, Fondul UE de relansare post-pandemie va rămâne la nivelul de 750 de miliarde de euro, dar subvenţiile vor scădea la 450 de miliarde de euro (faţă de 500 de miliarde), iar creditele vor fi de 300 de miliarde de euro (faţă de 250 de miliarde).
Planul prevede menţinerea condiţiei respectării normelor statului de drept în accesarea fondurilor europene. De asemenea, este propusă instituirea unui "mecanism de urgenţă" de blocare a alocării fondurilor UE în cazul în care s-ar constata că nu ar fi respectate reformele economice solicitate.
Cuantumul bugetului UE pentru perioada 2021-2027 rămâne la nivelul de 1.074 de miliarde de euro.
Un diplomat olandez citat de site-ul Politico.eu a catalogat propunerea drept "un pas în direcţia cea bună".
Liderii ţărilor şi instituţiilor Uniunii Europene continuă sâmbătă, la Bruxelles, negocierile pe tema bugetului multianual şi Fondului de relansare post-pandemie, în contextul în care diferenţele nu au fost depăşite vineri.
Ce cere Olanda
Olanda insistă ca Fondul de relansare economică să prevadă condiţii stricte. „Olanda a transmis următorul lucru: dacă un grup de ţări vrea granturi, atunci acestea trebuie acordate în condiţii foarte stricte”, a declarat premierul olandez Mark Rutte.
„Sâmbătă este o nouă zi de negocieri şi există şanse de compromis. Sperăm că spiritul european va prevala, în interesul tuturor”, a declarat comisarul UE pentru Buget, Johannes Hahn.
Disensiunile se referă în principal la Fondul de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană, mai precis la cât vor reprezenta granturile şi cât creditele, precum şi la condiţiile de acordare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Sesiunea de sâmbătă a summitului UE a început printr-o reuniune în format restrâns, la care participă preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cancelarul Germanei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, al Italiei, Giuseppe Conte, şi al Olandei, Mark Rutte, afirmă surse citate de site-ul Politico.eu şi de cotidianul La Repubblica.
Liderii statelor europene şi ai instituţiilor UE depun eforturi pentru a aproba noul proiect bugetar multianual, în valoare de 1.074 de miliarde de euro, şi planul de asistenţă financiară în scopul redresării economice propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria