Liderii UE decid în următoarele zile soarta zonei euro: Deciziile luate până miercuri vor pune capăt crizei sau vor declanşa uraganul financiar

Liderii europeni s-au întâlnit ieri la Bruxelles pentru a dezbate soluţiile cu ajutorul cărora să pună capăt crizei care mătură continentul de doi ani de zile, dar au lăsat luarea unor decizii concrete pentru o întâlnire ce va avea loc miercuri.

Urmărește
440 afișări
Imaginea articolului Liderii UE decid în următoarele zile soarta zonei euro: Deciziile luate până miercuri vor pune capăt crizei sau vor declanşa uraganul financiar

Liderii UE decid în următoarele zile soarta zonei euro: Deciziile luate până miercuri vor pune capăt crizei sau vor declanşa uraganul financiar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă nici atunci nu vor fi luate măsuri convingătoare, investitorii, care aşteaptă de un timp îndelungat ca elita politică europeană să se pună de acord în ceea ce priveşte soluţionarea crizei, ar putea ieşi în număr mare din Europa, agravând şi mai mult problemele băncilor şi ale economiilor şi aşa şubrezite.

Pe agenda liderilor s-au aflat trei subiecte im­por­­tante: cum poate fi majorat fondul EFSF, plasa de siguranţă a Europei, fără a pune pre­siune asupra finanţelor publice ale ţărilor de pe continent, cât din datoria Greciei va fi ştear­să şi cu câte miliarde de euro vor fi recapitalizate băn­cile de pe continent, îngenuncheate de expunerea faţă de datoriile suverane. Summit-ul s-a încheiat după închi­derea ediţiei.

În ceea ce priveşte fondul EFSF, politicienii aveau de ales între două soluţii. Prima dintre ele este menţinerea Fon­dului European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) şi unirea acestuia cu Mecanismul European pentru Sta­bi­litate (ESM), noua entitate urmând să aibă o capacitate de creditare de 940 de miliarde de euro.

EFSF, cu resurse de 440 mld. euro, a fost creat anul tre­cut ca soluţie temporară până la elaborarea cadrului legal care să permită introducerea Mecanismului Euro­pean de Stabilitate, un fond de "bailout" permanent al zonei euro, cu resurse de 500 mld. euro. EFSF a consumat deja, prin plăţi sau alocări, 160 mld. euro din fondurile de care dispune, în principal pe împrumuturi către Grecia, Portugalia şi Irlanda.

Citeşte mai multe despre deciziile luate de liderii UE pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici