Liderii UE relaxează regulile privind deficitul bugetar al statelor membre

Statele UE vor putea depăşi plafonul de 3% din PIB al deficitului bugetar, impus la nivelul blocului comunitar, după ce principalii lideri europeni au decis sâmbătă că actuala criză financiară este suficient de gravă pentru a permite guvernelor să se abată de la regulile stricte privind bugetul.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Liderii UE relaxează regulile privind deficitul bugetar al statelor membre

Liderii UE relaxează regulile privind deficitul bugetar al statelor membre

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, cancelarul german, Angela Merkel, premierul Marii Britanii, Gordon Brown, şi primul ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, reuniţi sâmbătă la Paris pentru a găsi soluţii pentru criza financiară, s-au arătat pregătiţi să aplice o clauză introdusă în 2005 în Pactul pentru Creştere şi Stabilitate al Uniunii Europene (UE), care permite unui stat membru să încalce reglementările stricte privind nivelul deficitului bugetar, dacă economia acelei ţări este afectată grav de evenimente şi circumstanţe excepţionale, transmite Reuters.

"Aplicarea Pactului de Creştere şi Stabilitate ar trebui să reflecte circumstanţele excepţionale în care ne regăsim", a declarat Sarkozy, într-o conferinţă de presă care a urmat întrevederilor.

La întâlnire au participat şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Eurogroup (organizaţia miniştrilor de finanţe din zona euro), Jean-Claude Juncker, aceştia sprijinind măsura propusă de oficialii Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Italiei printr-o declaraţie scrisă.

Franţa va fi una dintre primele ţări care vor neneficia de relaxarea regulilor.

Ministrul pentru Buget, Eric Woerth, a confirmat vineri că economia franceză este, practic, în recesiune, iar economiştii consideră că ţintele guvernamentale, care prevăd un deficit de 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2008 şi 2009, sunt "foarte optimiste".

Relaxarea pactului de stabilitate reprezintă scutirea de amenzi mari a unor ţări lovite puternic de criza financiară, printre care şi Franţa.

Alte ţări membre se aşteaptă, de asemenea, la o frânare puternică a creşterii economice, ca urmare a turbulenţelor din sectorul financiar, iar o serie UE vor înregistra cheltuieli bugetare foarte mari în urma planurilor de salvare a unor bănci importante.

Germania este pregătită să garanteze guvernamental un credit de 35 miliarde de euro pentru banca Hypo Real Estate, însă instituţiile financiare care ar fi trebuit să acorde finanţarea s-au retras din plan, sugerând guvernului de la Berlin să-şi asume un rol mai important în salvarea creditorului aflat în dificultate.

Marea Britanie, Belgia, Olanda şi Luxemburg au naţionalizat băncile Bradford & Bingley şi Fortis, investind miliarde de lire sterline şi euro pentru a evita falimente răsunătoare în sectorul financiar.

Franţa şi Belgia au acordat o finanţare de urgenţă, în valoare de peste 6 miliarde euro, băncii comerciale Dexia, iar Irlanda şi Grecia au hotărât să garanteze toate depozitele bancare pentru a îmbunătăţi nivelul de încredere din sistem.

Întrunirea de sâmbătă a liderilor celor mai puternice economii din UE a eliminat ipoteza unui plan de salvare a sectorului financiar similar cu cel adoptat în SUA, însă oficialii s-au angajat să ia toate măsurile posibile pentru ameliorarea problemelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici