- Home
- Economic
- BRUXELLES, (21.05.2012, 18:58)
- Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liderii Uniunii Europene vor discuta miercuri situaţia Greciei şi soluţii de creştere economică
Liderii europeni se vor reuni miercuri la Bruxelles pentru a analiza soluţii de relansare a creşterii economice, cu Grecia încă o dată în centrul discuţiilor, în timp ce Spania i-ar putea face concurenţă în această privinţă.
Urmărește
484 afișări
Liderii Uniunii Europene vor discuta miercuri situaţia Greciei şi soluţii de creştere economică (Imagine: Shutterstock)
Summitul informal, care va consta într-un dineu al şefilor de state şi de guverne din Uniunea Europeană, are rolul să pregătească reuniunea oficială din 28-29 iunie, dedicată creşterii economice.
"Ideea nu este, în acest stadiu, de a trage concluzii sau de a lua decizii, ci de a pregăti politic, în cea mai bună manieră posibilă, deciziile de la sfârşitul lui iunie", a explicat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, în scrisoarea de invitaţie prezentată luni presei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Şeful guvernului italian, Mario Monti, a insistat duminică, la summit-ul G8, ca reuniunea de miercuri să permită "definirea unor măsuri concrete, precum consolidarea capitalului Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), înfiinţarea unor obligaţiuni pentru finanţarea proiectelor de infrastructură şi crearea condiţiilor pentru lansarea de euroobligaţiuni".
Monti a insistat că liderii UE nu se pot mulţumi să aştepte ca reformele structurale şi reducerea deficitelor bugetare să genereze creştere, opinie împărtăşită de noul preşedinte francez Francois Hollande, dar nu şi de partizana austerităţii, Angela Merkel, cancelar al Germaniei.
Liderii G8 au căzut de acord că creşterea economică şi consolidarea bugetară trebuie să fie îndeplinite concomitent.
La reuniunea de miercuri ar putea avea loc un acord referitor la obligaţiunile de finanţare a unor mari proiecte de infrastructură, prin deblocarea unor fonduri europene de 230 de milioane de euro, pentru împrumuturi şi atragerea unor finanţări suplimentare.
Miercuri vor avea loc totodată discuţii informale privind creşterea capitalului BEI şi realocarea unor fonduri structurale pentru proiecte de viitor.
Van Rompuy a dat ca exemplu şi subiecte mai dificile, precum taxa pe tranzacţiile financiare, sau măsuri pentru favorizarea mobilităţii forţei de muncă în Europa.
Eurobondurile sunt, în opinia lui Van Rompuy, "un subiect al viitorului, nu al prezentului", a spus o sursă diplomatică.
Un alt diplomat a spus că în privinţa Greciei nu se poate face mare lucru înainte de alegerile din iunie, care ar putea aduce la guvernare partide care se opun măsurilor de austeritate din programul de salvare, cu riscul ieşirii ţării din zona euro.
La reuniune va fi abordată şi problema Spaniei, unde situaţia băncilor este din ce în ce mai gravă.
Înainte de dineul de la Bruxelles, Francois Hollande îl va primi la palatul Elysee pe şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, care a respins duminică o propunere de ajutor european pentru băncile spaniole făcută de preşedintele francez.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Statele din Europa de Est vor condiţii stricte de aderare la euro şi arată cu degetul spre Grecia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe