Lificiu: Sectorul energetic este depăşit, au fost privatizări nereuşite şi contracte netransparente

Sectorul energetic este depăşit şi ineficient, au avut loc privatizări nereuşite şi un "abuz de contracte netransparente", iar România a trecut, în prezent, la "relansarea reformei" în domeniu, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Petru Lificiu.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Lificiu: Sectorul energetic este depăşit, au fost privatizări nereuşite şi contracte netransparente

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Petru Lificiu (Imagine: Mediafax Foto)

"Sistemul energetic este depăşit, cu pierderi mai ales în reţelele de distribuţie şi transport, randamente reduse, datorii mari, au fost privatizări nereuşite şi un abuz de contracte netransparente", a spus Lificiu la un seminar pe tema restructurării sistemului de producţie a electricităţii.

El a menţionat că România "a trecut la o relansare a reformei energetice" şi a precizat că atunci când s-a referit la contracte de privatizare nereuşite s-a referit la intenţiie eşuate ale investitorilor de a prelua companii de producţie a energiei.

"Privatizarea ar fi trebuit să înceapă cu producţia, nu cu distribuţia de energie", a spus Lificiu, răspunzând unei întrebări.

Guvernul are în vedere restructurarea sectorului producţiei de electricitate prin crearea a două companii naţionale care să înglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil. În cadrul acestei restructurări autorităţile au în vedere şi stimularea companiilor private de a se implica în producţia de energie.

Din prima companie energetică naţională vor face parte cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi două hidrocentrale ale Hidroelectrica, Vâlcea şi Slatina.

A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, hidrocentralele Porţile de Fier, precum şi hidrocentralele Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu, Sebeş, Buzău şi Târgu Jiu. Totodată, din a doua companie energetică naţională va face parte şi termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, prezent la seminar, a afirmat că randamentul producţiei de energie este cu peste 20% sub cel european.

Autorităţile se află în faza elaborării actului normativ prin care urmează să fie înfiinţate cele două companii naţionale de producţie a energiei electrice. Proiectul ar putea fi prezentat Guvernului în octombrie.

"Sper ca dezbaterea internă pe actul normativ să fie finalizată până la finalul acestei luni, iar în octombrie să o prezentăm Guvernului, urmând ca implementarea să fie realizată de la 1 ianuarie 2010", a afirmat Videanu, răspunzând unei întrebări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici