Lipsa de personal calificat întârzie tranziţia ecologică

Lipsa de personal calificat întârzie tranziţia ecologică. 69 % dintre municipalităţi nu au experţi cu abilităţi de evaluare a mediului şi a climei, ceea ce reprezintă o problemă serioasă pentru implementarea programelor de investiţii locale.

Urmărește
292 afișări
Imaginea articolului Lipsa de personal calificat întârzie tranziţia ecologică

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a publicat constatările sondajului privind municipalităţile din 2022. Acoperind 744 de municipalităţi din întreaga Uniune Europeană, acest sondaj cuprinzător oferă perspective unice asupra investiţiilor trecute şi planificate, precum şi asupra provocărilor şi progreselor municipalităţilor în tranziţiile lor digitale şi ecologice.

Principalele constatări ale sondajului privind municipalităţile din 2022:

- Deficitul şi provocările investiţiilor: Lipsa de fonduri şi procesele de reglementare incerte şi îndelungate continuă să descurajeze municipalităţile de la planificarea investiţiilor esenţiale. În plus, în ceea ce priveşte implementarea, lipsa forţei de muncă calificate şi blocajele lanţului de aprovizionare reprezintă constrângeri semnificative

- Lipsa de personal calificat: Sondajul evidenţiază importanţa critică a furnizării de formare necesară forţei de muncă actuale şi viitoare. Municipalităţile raportează dificultăţi în a găsi experţi cu abilităţi legate de mediu şi de schimbările climatice, cu know-how în domeniile tehnic şi inginerie. Abordarea acestor provocări este esenţială pentru implementarea cu succes a planurilor de investiţii

- Focus pe tranziţia ecologică şi digitală: Atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea şi infrastructura digitală joacă un rol central în planurile de investiţii ale municipalităţilor pentru următorii trei ani. Cu toate acestea, mai mult de şase din zece municipalităţi îşi exprimă nemulţumirea faţă de investiţiile lor anterioare în atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, în timp ce 40 % raportează nemulţumiri cu privire la investiţiile lor în infrastructura digitală.

- Inegalităţi regionale: Municipalităţile europene sunt mai avansate în transformarea lor digitală decât în tranziţia verde. În timp ce regiunile cu venituri mai ridicate prezintă o proporţie mai mare a municipalităţilor care investesc activ în ambele tranziţii, regiunile mai puţin dezvoltate se confruntă cu provocări în a realiza progrese similare.

„După cum arată sondajul BEI privind municipalităţile, municipalităţile din Europa se confruntă cu un deficit semnificativ de investiţii, în special în infrastructura de atenuare şi adaptare la schimbările climatice. Este esenţial pentru factorii de decizie şi părţile interesate să abordeze aceste deficite şi să acorde prioritate investiţiilor durabile şi rezistente pentru un viitor mai ecologic şi mai digital. Lipsa persistentă de personal calificat, inclusiv la nivelul municipalităţilor, trebuie abordată în întreaga Europă pentru a permite o implementare adecvată a programelor de investiţii regionale şi paneuropene”, a declarat Debora Revoltella, economistă-şefă a BEI.

Vicepreşedintele BEI Ricardo Mourinho Felix a spus: „Investiţiile municipale sunt fundamentale în oferirea de sprijin consistent oamenilor şi întreprinderilor. Având în vedere proporţia semnificativă a investiţiilor publice făcute de municipalităţi, este imperativ ca acestea să fie dotate cu resursele necesare, cunoştinţe de specialitate şi reţele de cooperare puternice pentru o implementare eficientă. Pe măsură ce lumea evoluează rapid, rolurile municipalităţilor în tranziţiile ecologice şi digitale devin tot mai importante. Pentru a promova practicile durabile în domenii precum planificarea urbană, eficienţa energetică, gestionarea deşeurilor şi transportul, este necesară îmbunătăţirea know-how-lui în întreaga Europă. Sondajul nostru BEI privind municipalităţile oferă perspective asupra strategiilor de adaptare ale municipalităţilor şi subliniază nevoile semnificative care trebuie abordate în viitor.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici