- Home
- Economic
- (31.01.2023, 16:15)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lipsa gazului a obligat statele UE să revină la cărbune în 2022. Însă creşterea nu a fost atât de semnificativă datorită energiei din surse regenerabile
- Utilizarea energiei electrice pe bază de cărbune în UE a crescut anul trecut, deoarece ţările s-au confruntat cu un deficit de aprovizionare cu energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
- Însă creşterea nu a fost atât de mare pe cât se temea multă lume, potrivit unui raport publicat marţi.
Urmărește
598 afișări
Creşterea redusă a energiei pe bază de cărbune se datorează într-o mare măsură creşterii producţiei de energie regenerabilă, care a generat anul trecut un procent record de 22% din energia electrică din UE.
În timp ce ţările UE se străduiau să consolideze aprovizionarea cu energie după ce Rusia a întrerupt fluxurile de gaz în urma invaziei sale în Ucraina şi după ce blocul comunitar a impus sancţiuni asupra cărbunelui şi ţiţeiului Moscovei, unele dintre state au apelat la centralele electrice pe bază de cărbune pentru a înlocui livrările pierdute.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Această mişcare a făcut ca producţia de electricitate pe bază de cărbune din UE să crească cu 7% faţă de 2021, reprezentând 16% din electricitatea Uniunii Europene, dar situaţia "ar fi putut fi mult mai gravă", se arată în raportul realizat de think tank-ul Ember, vizualizat de POLITICO.
Raportul indică o scădere a producţiei de cărbune în toate cele patru luni finale ale anului 2022, în principal din cauza cererii mai mici de electricitate. Cele 26 de unităţi pe bază de cărbune repuse în funcţiune în întregul bloc anul trecut au funcţionat la o capacitate medie de doar 18% între octombrie şi decembrie, se arată în raport, în timp ce UE a ars doar o treime din cele 22 de milioane de tone de cărbune suplimentar pe care le-a importat ca măsură de siguranţă.
"Orice temeri legate de o revenire a cărbunelui au dispărut acum", a declarat Dave Jones, şeful departamentului de analiză a datelor de la Ember.
Un impuls major al energiei eoliene şi solare, care a depăşit din nou utilizarea cărbunelui şi a depăşit pentru prima dată gazele naturale, a ajutat la ţinerea sub control a revenirii cărbunelui.
Cel mai mare salt a fost înregistrat în producţia de energie solară, care a crescut cu un sfert anul trecut, potrivit raportului. Ţările de Jos au devenit principalul producător de energie solară din UE.
Frans Timmermans, şeful Comisiei Europene pentru climă, a declarat că raportul arată că obiectivul instituţiei de a atinge o cotă de 45% de energie din surse regenerabile în mixul energetic global al blocului până în 2030 este "ambiţios, dar pe deplin fezabil".
Potrivit raportului, producţia de combustibili fosili va scădea cu încă 20 de procente în acest an, în parte datorită faptului că producţia de energie solară şi eoliană îşi va extinde câştigurile de producţie.
Grupul de reflecţie se aşteaptă, de asemenea, la o creştere a producţiei de energie hidroelectrică a blocului, care a fost afectată de o secetă istorică în 2022, şi a subliniat că multe dintre reactoarele nucleare ale Franţei urmează să fie repuse în funcţiune în acest an.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe