- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.09.2011, 09:53)
- Emil Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lista managerilor privaţi propuşi de ZF pentru proiectul "CEO la stat"
ZF a propus, luni, opt manageri privaţi pentru proiectul "CEO la stat", printre care Monica Iavorschi, Doru Voicu, Adrian Băicuşi şi Cristian Secoşan.
Urmărește
858 afișări
Ministerul Economiei a ales vineri firma de executive search care va oferi consultanţă în recrutarea managerilor din privat pentru primele cinci companii de stat.
În luna februarie a anului viitor companiile de stat Hidroelectrica, Oltchim, Romarm, SNLO şi Electrica Furnizare vor avea primii manageri privaţi, aleşi în cadrul celui mai mare proiect asumat de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc.
Luni începe cursa pentru găsirea managerilor, iar în acest context Ziarul Financiar propune o listă de opt manageri cu experienţă în privat care s-ar putea afla pe listele scurte ale head-hunterilor în mai puţin de cinci luni, adică "un exerciţiu de selecţie", notează publicaţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Monica Iavorschi, Doru Voicu, Adrian Băicuşi sau Cristian Secoşan sunt spre exemplu doar câţiva dintre executivii de top care au demonstrat de-a lungul timpului că pot conduce afaceri de sute de milioane de euro, că pot gestiona efective de mii de angajaţi şi că menţin companiile pe profit chiar şi în perioade economice dificile, scrie ZF.
De o expertiză ca a lor au nevoie companiile de stat care înregistrează pierderi anuale de milioane de euro şi care nu reuşesc să scape de datorii de ani întregi, conform sursei citate.
Pentru Hidroelectrica ZF îi propune pe Doru Voicu (43 de ani), care a deţinut pentru apoape cinci ani funcţia de director de dezvoltare la CEZ România, şi pe Bianca Vasilescu (33 de ani), CFO la MOL România.
Lista continuă cu Adrian Băicuşi, 46 de ani, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de pe piaţa locală, cu peste 15 ani experienţă în companii private precum OMV sau Siemens România, propus pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, şi cu Greg Konieczny (40 de ani), şeful echipei locale a companiei Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, pentru Oltchim.
La Electrica Furnizare recomandările ZF sunt Cristian Secoşan, 44 de ani, de aproape doi ani directorul general al operaţiunilor gigantului industrial Siemens în România, şi Ion Lungu, 60 de ani, director general la CEZ Trade.
Ceilalţi doi manageri incluşi pe lista ZF sunt directorul general al Arctic România, Monica Iavorschi, 37 de ani, şi Gheorghe Dobra, 52 de ani, directorul general al Alro Slatina, ambii pentru Romarm.
Până în prezent în funcţia de director general la companiile de stat executivii erau numiţi politic, iar mandatele lor se finalizau la câteva luni sau poate unu sau doi ani, din cauza schimbărilor de miniştri. Proiectul de introducere a managementului privat la marile companii de stat reprezintă prima încercare majoră a statului de a moderniza administraţia publică, cu ajutorul profesioniştilor.
Propunerea pentru acest proiect a venit de la ministrul economiei Ion Ariton, la începutul acestui an, şi a fost preluată de reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale, fiind trecută pe caietul de sarcini pentru România.
Prima etapă importantă din acest proiect - selectarea consultantului pentru elaborarea caietului de sarcini necesar pentru licitaţia în care se vor alege head-hunterii care vor recruta viitorii manageri privaţi - aproape că s-a încheiat.
La finele săptămånii trecute, reprezentanţii Ministerului Economiei au anunţat că filiala locală a firmei daneze de executive search Pedersen & Partners a cåştigat licitaţia şi va juca rolul de consultant al angajaţilor din minister responsabili cu acest proiect.
Însă contractul nu s-a semnat încă, pentru că a existat o contestaţie din partea unei firme de recrutare care se va soluţiona în cåteva zile.
"Mâine dimineaţă (astăzi- n.red.) se va face public punctajul obţinut de firma câştigătoare a licitaţiei. Contestaţia se va rezolva, cel mai probabil, miercuri sau joi, după care se va semna contractul. Urmează două săptămâni în care se va elabora caietul de sarcini pentru selectarea firmelor de executive search care vor participa la licitaţie, iar din luna octombrie sperăm să înceapă procesul de recrutare", a spus Andrei Todea, directorul de cabinet al ministrului economiei Ion Ariton.
O analiză a ZF arată că cele mai mari 35 de companii aflate în portofoliul statului român au avut anul trecut un business cumulat de aproape 10 mld. euro, dar nu au înregistrat profit, pierderile totale ale acestor coloşi ridicându-se la aproape 500 mil. euro.
Pedersen & Partners este o firmă de executive search prezentă în 41 de ţări, condusă pe piaţa locală de mai bine de cinci ani de Mona Neagoe, absolventă a programului de MBA la IEDC - Bled School of Management (Slovenia) şi a Facultăţii de relaţii economice Internaţionale din cadrul ASE. Ea este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi headhunteri de pe piaţa locală. Compania pe care o conduce a avut anul trecut o cifră de afaceri de 825.000 de euro, în creştere cu 16% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Biroul de pe piaţa locală face recrutări şi pe plan internaţional pentru ţările din regiune, iar printre clienţii săi se numără companii precum AD Pharma, Fresenius Medical Care sau Philip Morris.
Pe lângă România, Mona Neagoe mai supraveghează şi activităţile de executive search ale companiei din Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Croaţia şi Bosnia. De când şi-a început activitatea în cadrul companiei, ea a plasat 250 de executivi în companii care activează în domenii precum private equity, servicii financiare, consultanţă, IT, FMCG şi producţie. Anterior, ea a lucrat timp de zece ani în cadrul companiei de consultanţă şi audit Andersen/ Ernst&Young.
Mona Neagoe nu a putut fi contactată până la închiderea ediţiei.
Alături de Pedersen & Partners, la această licitaţie au mai participat Agenţia de Servicii Professional şi un consorţiu format din firma lui George Butunoiu şi casa de avocatură Biriş Goran. Alte două firme de recrutare - Lugera&Makler şi Stein&Partner - au vrut să participe la această licitaţie, dar au fost descalificate din cauză că nu au respectat termenul limită de depunere a dosarelor. Lugera & Makler a depus o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în care a precizat că dezorganizarea din minister a fost cauza pentru care nu a reuşit să depună la timp dosarul. De asemenea, compania a mai cerut şi descalificarea firmei lui George Butunoiu, pentru că oferta sa avea preţul de numai 1 leu şi nu respectă preţul pieţei.
După soluţionarea contestaţiei, Ministerul Economiei va încheia cu Pedersen & Partners un contract-cadru cu o valabilitate de un an, cu o valoare maximă de 2,5 mil. lei (aproximativ 600.000 de euro).
Până la finele acestui an însă, compania nu va putea încasa mai mult de 120.000 de euro.
Managerii din mediul privat care vor veni la conducerea marilor companii de stat precum Hidroelectrica, Oltchim sau Nuclearelectrica ar putea încasa salarii lunare cuprinse între 11.000 şi 75.000 de euro, la care se adaugă bonusuri-record de până la 4,5 milioane de euro pe an, potrivit unor calcule făcute de Mediafax pe baza unor metode de calcul salarial cuprinse într-un proiect trimis spre avizare la Guvern.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului