- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Listarea Fondului Proprietatea poate transforma bursa, dacă politicienii vor sta deoparte
Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Bucureşti, săptămâna viitoare, poate transforma piaţa de capital din România, cu condiţia ca politicienii şi birocraţii să nu stea în cale, potrivit unei postări a jurnalistului Stefan Wagstyl pe un blog găzduit de Financial Times.
Listarea Fondului Proprietatea poate transforma bursa, dacă politicienii vor sta deoparte (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Fondul, de 3,6 miliarde de euro, va creşte valoarea de piaţă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu circa 15%, valoarea acţiunilor locale cu aproximativ o treime, iar volumul de free-float cu 80%.
FP intră pe piaţă cu multe avantaje. Are un portofoliu de participaţii la 83 de companii de stat sau care au fost în proprietatea statului, majoritatea în domeniul energiei.
Cele mai mari participaţii sunt la Petrom, de 891 milioane euro, Hidroelectrica, de 767 milioane euro, şi la Romgaz, de 291 milioane euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Compania Franklin Templeton a fost angajată anul trecut pentru administrarea Fondului Proprietatea, în vederea îmbunătăţirii managementului şi creşterea valorii acestuia.
Preţul acţiunilor FP a fost în tranzacţiile recente din afara bursei de circa 0,52 lei pe unitate, astfel încât există spaţiu de creştere.
Potrivit Raiffeisen, una dintre băncile care intermediază listarea, riscurile politice justifică aplicarea unui discout de 20% la activele nete estimate ale Fondului, de 3,3 miliarde de euro. Acest fapt conferă o valoare reală, în funcţie de active, de 2,7 miliarde de euro şi un preţ al acţiunilor de 0,96 lei pe unitate.
Multe vor depinde însă de riscurile politice. O investiţie în FP este un pariu multiplu, pe strategia guvernamentală privind sectorul energiei şi economia în ansamblul ei.
Dacă România se va concentra pe dezvoltarea unui sector energetic orientat spre piaţă, chiar şi reglementat, ca în multe alte state din Uniunea Europeană, atunci investiţiile în acţiunile FP vor reprezenta o afacere bună, potrivit jurnalistului specializat în Europa de Est.
Wagstyl remarcă istoricul unor progrese mai degrabă lente ale României, decât o dezvoltare consistentă.
Directorul general al FP, Grzegorz Konieczny, a declarat că nevoia de bani va determina guvernul să sprijine planurile Fondului de modernizare a companiilor din portofoliul său şi de listare la bursă a acţiunilor acestora.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO