- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Listarea la bursă a Fondului Proprietatea ar putea fi amânată
Fondul Proprietatea avea la finele anului trecut active totale de 14,67 miliarde lei, în timp ce rezultatul brut preliminat înainte de deducerea provizionului pentru imobilizările financiare era de 249,6 milioane lei, faţă de 72,2 milioane lei în 2006, însă societatea ar putea înregistra pierderi, pentru 2007, în cazul în care nu va rezolva unele probleme referitoare la acţiuniile deţinute la Nuclearelectrica şi valoarea participaţiei la Hidroelectrica, iar listarea la bursă ar putea fi amânată, în aceste condiţii, cu cel puţin doi ani.
Fondul Proprietatea ar putea raporta pierderi pentru 2007 (Imagine: Mediafax Foto)
Capitalurile proprii se cifrau la 14,32 miliarde lei.
Anul trecut, Fondul a raportat venituri totale de 284 milioane lei, reprezentând aproape exclusiv venituri financiare.
Astfel, veniturile financiare au totalizat 283,9 milioane lei, în creştere cu 250% faţă de nivelul de 81 milioane lei în anul anterior. Cea mai mare pondere în încasări au avut-o veniturile din interese de participare, în valoare de 206 milioane lei, în timp ce 30,8 milioane lei au fost venituri din dobânzi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
Cheltuielile din exploatare ale Fondului Proprietatea s-au ridicat la 5,6 milioane lei, în scădere de la 6,8 milioane lei în 2006.
Situaţiile financiare sunt preliminare şi neauditate, au declarat, joi, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Fondului.
Potrivit acestora, datele financiare nu au fost finalizate, iar Fondul nu va depune situaţia financiară până la termenul final (29 mai, ultima zi de depunere a situaţiilor la ANAF - n.r.), întrucât societatea a fost obligată să constituie provizioane de peste câteva sute de milioane de lei referitoare la unele probleme legate de participaţia Fondului la Nuclearelectrica şi valorea participaţiei la Hidroelectrica.
Astfel, numai provizonul constituit pentru Nuclearelectrica se ridică la 380 milioane de lei, valoarea care ar face ca Fondul să treacă de pe profit la pierderi, în cazul în care nu va fi rezolvată situaţia.
Directorul general al Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, a declarat că problema referitoare la Nuclearelectrica a fost în mare parte rezolvată.
Potrivit directorului general, Fondul Proprietatea, în conformitate cu legea 247/2005, a primit un pachet de 20% din capitalul Nuclearelectrica, însă în perioada decembrie 2005-2006 au avut loc două majorări de capital, astfel că participaţia Fondului a fost diminuată la 9%.
"Au fost aprobate două majorări de capital, însă acţiunile au fost emise doar în beneficiul Ministerului Economiei. În 13 decembrie 2005, înainte cu câteva zile de înfiinţarea Fondului, a fost aprobată o majorare de capital, care a fost implementată în februarie 2006. Apoi a urmat o altă majorare, prin care Nuclearelectrica a primit subvenţii de la stat", a spus Lulache.
Ea a menţionat că în primul caz situaţia a fost "rezolvată", ceea ce reprezintă aproximativ 70% din provizionul de 380 milioane lei, adică circa 260 milioane lei, printr-o ordonanţă de urgenţă, proiect care urmează să intre în Guvern săptămâna viitoare, prin care participaţia Fondului va ajunge la 17% din capitalul Nuclearelectrica.
"Astăzi (joi- n.r.) am reuşit să clarificăm această situaţie. Le-am explicat (reprezentanţilor Nuclearelectrica şi Ministerului Economiei şi Finanţelor - n.r.) că istoric această operaţiune nu trebuie să se întâmple aşa. Încă nu am reuşit să-i convingem că şi a doua majorare are acelaşi regim", a precizat Lulache.
Ea a menţionat că Ministerul Economiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă, care a fost avizat de Ministerul Justiţiei, urmând ca săptămâna viitoare să fie aprobat de Guvern.
În ceea ce priveşte Hidroelectrica, oficialii Fondului au menţionat că valoarea companiei a scăzut semnificativ în perioada 2004-2007, cu aproximativ două miliarde de lei, în urma unei reevaluări care a avut loc în 2005.
"Hidroelectrica şi-a finalizat astăzi (joi, n.r.) situaţia financiară, astfel că nu am avut timpul necesar să întocmim datele financiare şi să le depunem în termen. Ne asumăm amenda, întrucât am ales să depunem mai târziu situaţiile financiare şi Fondul să fie pe profit, decât să le înregistrăm la timp dar să fim pe pierderi", a mai spus Lulache.
La rândul său, preşedintele Consiliului de Supraveghere, Giovanni Ravasio, a menţionat că Fondului Proprietatea va avea un rezultat net pozitiv.
"Sunt convins că avem un rezultat net pozitiv, dar nu va fi unul semnificativ întrucât trebuie să ne rezervăm aceste proviozioane", a spus Ravasio.
El a adăugat că a avea profit este un lucru esenţial şi o condiţie pentru listarea Fondului la Bursă.
Directorul general al societăţii a adăugat că speră ca cele două probleme să fie rezolvate pe cale amiabilă, aşa încât Fondul Proprietatea să obţină un profit net mai mare faţă de cel din 2006, iar situaţiile financiare să fie finalizate până la finele lunii iunie, iar în luna iulie să fie aprobate de către acţionari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO