Listarea Manchester United la Singapore, criticată din cauză că dezavantajează acţionarii minoritari

Listarea Manchester United la bursa de la Singapore, prin care clubul vrea să atragă un miliard de dolari, s-ar putea împiedica de nemulţumirea investitorilor şi experţilor faţă de structura acţionariatului, familia Glazer dorind să păstreze controlul asupra echipei de fotbal.

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Listarea Manchester United la Singapore, criticată din cauză că dezavantajează acţionarii minoritari

Listarea Manchester United la Singapore, criticată din cauză că dezavantajează acţionarii minoritari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manchester United şi bursa de la Singapore sunt criticate de investitori deoarece clubul vrea să folosească o structură "cu două etaje" a acţionariatului în procedura de listare, asigurând controlul familiei Glazer asupra companiei şi minimalizând în acelaşi timp influenţa noilor acţionari, se arată într-o analiză Reuters.

Operatorul bursei de la Singapore este pe cale să aprobe, în următoarele două săptămâni, oferta publică iniţială de un miliard de dolari pregătită de campioana Marii Britanii la fotbal, au declarat pentru Reuters două surse apropiate situaţiei.

Diavolii Roşii au "curtat" în ultimele săptămâni mari investitori instituţionali şi de stat din Asia, inclusiv fondul suveran singaporez Temasek, au adăugat persoanele citate.

Însă unii investitori şi experţi "au strigat fault" când au aflat că Manchester United vrea să folosească o structură supraetajată a acţionariatului pentru a se asigura că familia americană Glazer va păstra controlul companiei.

"Cred că este un pas înapoi pentru SGX (operatorul bursei de la Singapore - n.r.) în privinţa unei bune guvernanţe corporatiste şi drepturilor acţionarilor minoritari. Reflectă o înclinaţie către emitenţi şi acţionari majoritari, în defavoarea investitorilor instituţionali şi acţionarilor minoritari", comentează un profesor de la Universitatea Naţională din Singapore care a contribuit la elaborarea codului de guvernanţă corporatistă pentru companiile listate la Singapore.

Un reprezentant al SGX a afirmat că bursa nu poate divulga informaţii privind discuţiile cu Manchester United.

Surse apropiate discuţiilor preliminare dintre club şi potenţialii investitori afirmă că echipa s-a ferit să vorbească despre structura acţionariatului, subliniind în schimb aşteptările ridicate privind marjele de profit, care ar trebui să depăşească 30%, şi punând accent pe fanii asiatici numeroşi ai clubului.

Majoritatea investitorilor sunt precauţi când aud de structuri care împiedică acţionarii să monitorizeze sau să modifice conducerea companiei.

"Interesul economic şi interesul de participaţie nu sunt aliniate în astfel de structuri şi te poţi întâlni cu cineva care deţine 4% din acţiuni, dar controlează compania", comentează David Smith, director de cercetare la Institutional Shareholder Services.

Manchester United are nevoie de bani pentru a reduce datoriile de aproape 500 de milioane de dolari acumulate.

Alegerea bursei din Singapore are ca scop extinderea bazei uriaşe de fani asiatici şi accesarea climatului investiţional favorabil din regiune, unde creşterea economică nu a frânat atât de abrupt în timpul crizei mondiale din 2008-2009.

Primele informaţii apărute cu privire la listarea clubului indicau bursa din Hong Kong. Surse din avocatură au afirmat că operatorul pieţei de la Singapore, care a avut probleme în rivalitatea cu Hong Kong pentru oferte publice iniţiale mari, ar putea să fi oferit mai multă flexibilitate faţă de solicitările Manchester United.

"Nu aş fi surprins dacă SGX le-a arătat o oarecare flexibilitate. Tind să fie mai deschişi decât celelalte burse", a arătat un avocat.

Cu toate acestea, orice dovadă că operatorul bursier a acordat tratament special vreunei companii ar putea afecta reputaţia bursei pe termen lung.

"Principiul general este clar. Nicio autoritate sau bursă nu trebuie să-şi îndoaie propriile reguli pentru cazuri speciale, precum atragerea unor emitenţi prestigioşi sau a unor oferte publice mari. Este un precedent foarte negativ", comentează Peter Taylor, director de investiţii în Asia la Aberdeen Investment Management.

Detaliile ofertei publice iniţiale nu sunt cunoscute, însă surse apropiate situaţiei au declarat că unele acţiuni vor fi emise sub o structură pe două etaje.

Surse din avocatură consideră că Manchester United nu va adopta o structură de tip acţiune A/acţiune B, întâlnită în Statele Unite, care reduce sau înlătură drepturile de vot ale unor acţiuni, în primul rând pentru că legislaţia din Singapore interzice o astfel de organizare, arătând clar că fiecare acţiune acordă "un vot, şi numai unul".

Pe de altă parte, clubul ar putea face o mare parte din ofertă prin acţiuni cu drepturi preferenţiale, care nu oferă drept de vot dar au prioritate la plata dividendelor în cazul lichidării.

Directorul general al SGX, Magnus Bocker, a sugerat joi într-un interviu televizat că o astfel de structură ar putea fi fezabilă.

Astfel, Manchester United trebuie să se pregătească de posibilitatea ca structura ofertei publice iniţiale să descurajeze investitorii şi valoarea operaţiunii să nu ajungă la un miliard de dolari, ţintă considerată din start prea optimistă.

Familia Glazer, care a cumpărat clubul în anul 2005, este foarte nepopulară printre fanii Manchester United.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici