„Trebuie să ne asigurăm că pentru rezolvarea problemei sunt puse în practică cele mai bune idei”, a afirmat Obama într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, la Casa Albă.
Oficialul german a spus la rândul său că ţările din zona euro au interesul comun ca problemele unuia dintre statele membre să nu zdruncine stabilitatea regiunii care foloseşte moneda unică.
„Dacă o ţară are probleme şi pune astfel în pericol întreaga zonă euro, este în interesul fiecărui stat să se asigure că regiunea nu este afectată în ansamblul ei”, a arătat Merkel.
Ea a adăugat că statele membre vor acţiona astfel încât sustenabilitatea măsurilor să fie garantată.
Cei doi lideri au avut o discuţie amplă referitoare la criza datoriilor, iar Obama a spus că Germania va avea un rol esenţial în rezolvarea situaţiei.
Surse din zona euro au declarat că se conturează o propunere pentru un al doilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, de 80 miliarde euro-100 de miliarde euro.
„Am încredere că liderii germani, împreună cu alte personalităţi majore din Europa vor contribui ca Grecia să revină la creştere, iar datoriile acesteia să devină sustenabile”, a afirmat Obama.
Preşedintele american a adăugat că Statele Unite s-au angajat că colaboreze cu europenii în această problemă, atât la nivel bilateral, cât şi prin intermediul unor instituţii precum FMI.
Obama a menţionat criza datoriilor drept unul dintre factorii externi negativi care afectează economia americană.
Prezenţa lui Merkel la Washington marchează prima vizită a unui lider european la Casa Albă, în timpul preşedinţiei lui Obama.
Parteneriatul arătat de cei doi lideri nu maschează diferenţele avute în anumite probleme economice şi de securitate.
Statele Unite au susţinut cu precauţie acţiunea militară în Libia, în timp ce Germania şi-a nemulţumit partenerii din NATO prin refuzul de a participa.
Obama a spus că se aşteaptă ca Germania să ajute Libia odată ce Gaddafi nu va mai fi la putere şi i-a mulţumit lui Merkel pentru sprijinul dat în Afganistan.