- Home
- Economic
- VILNIUS, (27.06.2013, 20:20)
- Anca Dumitrescu
Lituania preia luni preşedinţia UE cu intenţia unei apropieri de fostele republici sovietice
Lituania vrea să plaseze preşedinţia Uniunii Europene pe care o preia la 1 iulie sub semnul unei apropieri de fostele republici sovietice, iniţiativă percepută de Moscova ca o ingerinţă în zona sa de influenţă.
Urmărește
213 afișări
Lituania preia luni preşedinţia UE cu intenţia unei apropieri de fostele republici sovietice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Europa trebuie să înţeleagă că momentul este crucial ca partenerii din est să se apropie de Uniunea Europeană. Dorim să ajutăm aceste ţări", a declatat preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite într-un interviu pentru AFP.
Lituania, care succede Irlanda la preşedinţia UE, va găzdui în noiembrie un summit între UE şi şase state din Parteneriatul estic, Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia.
UE trebuie să se implice într-un proces de integrare mai rapid şi mai profund, evitând să aplice o dublă măsură faţă de aceste ţări şi fostul lor patron estic Rusia, în probleme precum liberalizarea vizelor, a arătat Grybauskaite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
În timpul summitului Parteneriatului estic, Ucraina ar putea semna un acord de asociere comercială cu UE, aflat în discuţie de mult timp.
UE a indicat în mai multe rânduri că vrea să regleze cu autorităţile de la Kiev mai multe probleme legate de drepturile omului şi în special detenţia fostului premier Iulia Timoşenko.
Autorităţile din Rusia, care presează Ucraina să intre în uniunea vamală rusă, sunt îngrijorate de concurenţa venită din partea Parteneriatului estic.
"Suntem oarecum îngrijoraţi de apelurile lansare de anumiţi lideri politici, pentru a dicta unor ţări din Parteneriatul estic alegerea unei asocieri sau a alteia", a declarat joi ambasadorul rus în Lituania, Vladimir Şikvadze, cotidianului Vilniaus Diena.
Lituania, prima republică sovietică separată de URSS, în martie 1990, este în prezent ataşată Occidentului, membră a UE şi a NATO din 2004, intenţionând să intre în zona euro în 2015.
În timpul crizei mondiale, economia ţării s-a prăbuşit cu 14,8% în 2009, iar autorităţile de la Vilnius au luat măsuri drastice de austeritate pentru a reveni la creştere. Pentru acest an, guvernul anticipează o creştere economică de 3%.
"Lituania se poate prezenta ca un model de ţară flexibilă, care a reuşit să iasă rapid din criză", a declarat Nerijus Maciulis, economist şef la Swedbank în Vilnius.
După acordil politic de la Bruxelles privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, preşedinţia lituaniană trebuie să negocieze detaliile programului de 960 miliarde de euro.
Acordul referitor la buget trebuie să fie aprobat cu majoritate calificată de Parlamentul European, care se va reuni în sesiune plenară de săptămâna viitoare.
La 1 ianuarie 2014 preşedinţia UE va fi preluată de Grecia.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:24
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina” / Budanov: Putin este din ce în ce mai preocupat de starea economiei Rusiei / Coreea de Nord va trimite unităţi de artilerie şi alte 150 de rachete balistice pentru a ajuta Rusia
-
astăzi, 18:59