- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE ZF marchează 25 de ani de la lansarea ziarului / Un sfert de secol de existenţă: 1 milion de articole, 6.250 de prime pagini, 400 de anuare, 6.000 de antreprenori şi executivi intervievaţi / Mugur Isărescu, BNR: Ziarul Financiar şi-a implicat jurnaliştii şi publicul în creşterea nivelului educaţiei financiare la standarde ambiţioase
- ZF marchează vineri, 17 noiembrie, cei 25 de ani de la lansarea Ziarului Financiar, printr-un eveniment care va avea loc începând cu ora 10:00 la BNR, acolo unde, în urmă cu 25 de ani, vineri, 13 noiembrie 1998, a avut loc conferinţa de lansare oficială a ziarului.
- Un sfert de secol de existenţă: 1 milion de articole, 6.250 de prime pagini, 400 de anuare, 6.000 de antreprenori şi executivi intervievaţi la ZF Live
- Mugur Isărescu, BNR: Ziarul Financiar şi-a implicat jurnaliştii şi publicul în creşterea nivelului educaţiei financiare la standarde ambiţioase. Sunt un cititor fidel al Ziarului Financiar. Îl citesc în fiecare dimineaţă
Prima ediţie a Ziarului Financiar a fost luni, 16 noiembrie, 1998. 25 de ani, un sfert de secol de existenţă: 1 milion de articole, 6.250 de prime pagini, 400 de anuare, 6.000 de antreprenori şi executivi intervievaţi la ZF Live, 1.200 de conferinţe cu 24.000 de speakeri şi 200.000 de participanţi, 20 de turnee de business în 30 de oraşe din ţară .
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Mugur Isărescu, BNR: Ziarul Financiar şi-a implicat jurnaliştii şi publicul în creşterea nivelului educaţiei financiare la standarde ambiţioase. Sunt un cititor fidel al Ziarului Financiar. Îl citesc în fiecare dimineaţă
Redăm mai jos pe larg discursul guvernatorului BNR Mugur Isărescu la aniversarea ZF 25 de ani:
Acum un sfert de veac, în sala de marmură, Banca Naţională a României a găzduit lansarea cotidianului Ziarul Financiar. Eram atunci puternic angajaţi în tranziţia economiei de la economia planificată, centralizată, la economia de piaţă.
Banca Naţională se moderniza atunci.
Publicul căruia i se adresa era din două generaţii care îşi păstraseră banii şi nu ştiau bine, spun eu acum, nici ce înseamnă cont bancar. Încă de atunci le-am urat, la lansare, Ziarului Financiar, să devină un Financial Times al României.
Ceea ce s-a distins în toţi aceşti 25 de ani ca motor al succesului este strategia echipei ZF, investitori jurnalişti de a se raporta la mediul politic, social, economic şi moral intern şi a găsi răspunsuri adecvate.
Am mai spus, sunt un cititor fidel al Ziarului Financiar. Îl citesc în fiecare dimineaţă. În această calitate, îmi face plăcere să adresez felicitări întregii echipe ZF pentru capacitatea de a livra un ziar cu rezonanţă în societatea în care se adresează.
Felicitări, Adrian Sârbu, Felicitări, Cristian Hostiuc.
La ritmul şi exigenţele impuse, redacţia ZF şi-a implicat jurnaliştii şi publicul în creşterea nivelului educaţiei financiare la standarde ambiţioase.
Redacţia a devenit o adevărată pepinieră de talente şi vă spun eu, care citesc ziarul în fiecare zi.
În paginile ziarului apar analize şi comentarii care contribuie la înţelegerea corectă a economiei de piaţă.
Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: Ce ne aşteaptă în următorii 25 de ani! Avem nevoie de un PIB de 1.000 de miliarde de euro. Cine îl va face?
Ziarul Financiar a traversat o perioadă absolut fabuloasă din punct de vedere economic şi al businessului, din punct de vedere politic şi social, din punct de vedere tehnologic. Nu cred că a mai fost o perioadă atât de scurtă în care să se întâmple atât de multe lucruri: deschiderea graniţelor şi globalizare, creşteri economice spectaculoase urmate de crize puternice, dobânzi cu minus, o pandemie, iar acum războaie în toată regula.
Acum 25 de ani, când Ziarul Financiar s-a lansat, nu ştiam cum va arăta şi ce ne va aduce viitorul, speram însă să fie mai bine decât era atunci din punct de vedere politic, economic şi social. Anii ’90 au fost cumpliţi, economia nu a crescut deloc, ci dimpotrivă, lumea era chiar foarte nemulţumită, pentru că aşteptările de după căderea comunismului şi apariţia capitalismului fuseseră înşelate. PIB-ul era la 35 de miliarde de dolari, iar salariul mediu de-abia ajungea la 150 de dolari, în condiţiile în care chiria în Bucureşti pentru o garsonieră era 50 de dolari. Nu eram nici în NATO, nici în Uniunea Europeană şi ne întrebam ce va urma.
După 25 de ani cred că suntem mult mai bine decât ne-am fi aşteptat: economia României produce un PIB, adică o valoare adăugată, de 320 de miliarde de euro, salariul mediu a ajuns la 900 de euro, dimineaţa ne putem urca într-un avion, iar seara putem reveni acasă cu numai 50-80 de euro.
Cu toţii ştim trecutul, suntem buni să-l povestim şi să-l analizăm, dar ce va fi în viitor?
Pentru a marca cei 25 de ani, tema aniversării din acest an a fost de a vedea ce va fi în următorii 25 de ani. Bineînţeles că nu ne-am propus strict să ne gândim la 25 de ani, ci cum vor fi următorii ani, pentru că acum totul se proiectează şi se bugetează în perioade scurte de timp, deoarece succesiunea de evenimente cu impact este mult mai rapidă. Glumind, peste 25 de ani noi (sau cel puţin eu) vom fi la pensie. Este ceva inevitabil/implacabil.
Ion Nestor, cofondator, NNDKP: Intrarea României în Uniunea Europeană a constituit o piatră de hotar determinantă pentru evoluţia ulterioară a economiei şi a societăţii
Ion Nestor, cofondator al firmei de avocatură NNDKP, care a fost implicată în unele dintre cele mai mari privatizări care au avut loc în România, spune că intrarea României în Uniunea Europeană a constituit o piatră de hotar determinantă pentru evoluţia ulterioară a economiei şi a societăţii.
„Oricât de blamată este în momentul de faţă Uniunea Europeană şi oricât de blamate sunt anumite consecinţe ale apartenenţei noastre la UE, totuşi, intrarea României în Uniunea Europeană a constituit o piatră de hotar determinantă pentru evoluţia ulterioară a economiei şi a societăţii. Sigur că ar trebui acum să intervină nişte corecţii din mers şi, din acest punct de vedere, sunt în tabăra celor care cred că UE ar putea să funcţioneze mai bine şi că există mai multe derapaje care însă cred că pot fi controlate”, a spus cofondatorul NNDKP la ediţia specială a emisiunii ZF Live – ZF 25 de ani, din 17 noiembrie 2023, care a avut loc la BNR.
25 de ani de ZF
Ziua de vineri va începe la ora 10:00 cu un ZF Live special de la BNR, transmis pe ZF.ro şi pagina de Facebook a Ziarului Financiar, după care, la ora 11:00, va avea loc un eveniment aniversar, deschis de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale. Acesta a fost prezent şi la lansarea oficială la BNR a Ziarului Financiar, pe 13 noiembrie 1998. El va face o trecere în revistă a celor 25 de ani, cum au fost ei pentru România şi pentru economia românească.
Adrian Sârbu, fondatorul Ziarului Financiar, va vorbi despre curajul pe care l-a avut în 1998 să lanseze acest produs, care la început părea cu mult înaintea vremurilor, şi pe care nimeni nu paria.
Dacă trecutul îl ştim şi nu mai poate fi schimbat, ci doar analizat prin prisma datelor statistice, pentru a vedea ce ne rezervă următorii 25 de ani, am întrebat mai mulţi antreprenori, executivi, preşedinţi de bănci, consultanţi, etc. Toate aceste păreri le puteţi găsi în ediţia de vineri.
Dar pentru a discuta mai clar despre viitor, Ziarul Financiar i-a invitat la o discuţie deschisă pe Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, Kàroly Borbèly, noul CEO al Hidroelectrica, Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert, Florin Andronescu, Sanador, Ioan Popa, Preşedintele Transavia, Ioan Cocan, Managing Director Tremend, Samy Numan, Managing Director al Grupului Industrial Nimet, şi nu în ultimul rând, Mişu Negriţoiu, bancher.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO