„De aceea este indispensabil să consolidăm autonomia europeană prin crearea de canale de plată independente de Statele Unite, de un Fond Monetar European şi de un sistem SWIFT independent”, a scris Maas în cotidianul Handelsblatt.
„În fiecare zi, înţelegerea actuală este mai bună decât o criză extrem de gravă care altfel ar ameninţa Orientul Mijlociu”, a adăugat el în articolul care urmează să fie publicat miercuri.
Reţeaua globală de plată SWIFT din Belgia, care facilitează cea mai mare parte a tranzacţiilor transfrontaliere din lume, a eliminat Iranul în 2012, după ce Statele Unite şi UE au convenit să impună sancţiuni Republicii Islamice asupra activităţilor sale nucleare.
Acordul din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale a ridicat sancţiunile internaţionale. În schimb, Iranul a fost de acord cu restricţiile privind activităţile sale nucleare, sporind timpul necesar pentru a produce o bombă atomică. Mult timp Iranul a negat că are o astfel de intenţie.
Trump a retras Statele Unite din acord, semnat înainte de preluarea mandatului, numindu-l profund eronat şi impunând noi sancţiuni Iranului la începutul acestei luni.
Puterile europene s-au luptat pentru a se asigura că Iranul obţine beneficii economice suficiente pentru a-l convinge să rămână în înţelegere. Acest lucru s-a dovedit a fi dificil, multe firme europene fiind prudente în urma sancţiunilor financiare impuse de SUA.
Iranul a cerut Europei săptămâna aceasta să accelereze eforturile de salvare a acordului nuclear după ce grupul petrolier francez Total s-a retras oficial dintr-un proiect major.