Liviu Voinea: Majorarea contribuţiei pentru asigurările de sănătate nu a fost discutată cu FMI în ultimii doi ani

Creşterea contribuţiei pentru asigurările de sănătate nu a fost discutată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a susţinut ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arătând că în ultimii doi ani, de când participă el la discuţiile cu FMI, nu a fost abordată o astfel de temă.

Urmărește
253 afișări
Imaginea articolului Liviu Voinea: Majorarea contribuţiei pentru asigurările de sănătate nu a fost discutată cu FMI în ultimii doi ani

Liviu Voinea: Majorarea contribuţiei pentru asigurările de sănătate nu a fost discutată cu FMI în ultimii doi ani (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Nu s-a discutat, cel puţin în ultimii doi ani de când particip eu la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional", a spus Voinea.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat luni, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), că au fost discuţii globale pentru o eventuală creştere a contribuţiei pentru asigurările de sănătate până la 14%, precizând că acesta nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern, iar până acum nu există o decizie în acest sens.

"A fost o discuţie privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuţii globale. Nu avem o discuţie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuţie în perspectivă şi merită făcută, după părerea mea", a spus secretarul de stat, Dorel Săndesc a adăugat că discuţia din Guvern privind reducerea CAS a venit şi pe fondul unei "frici de noi taxe".

Întrebat care a fost poziţia FMI, secretarul de stat a răspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerând că este justificată."

"Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuţia e necesară şi am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuţie este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută", a mai spus Săndesc.

Secretarul de stat a precizat că la discuţiile cu oficialii FMI au participat şi reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi ai Ministerului de Finanţe.

Ministrul Sănătăţii a declarat însă că nu vor fi majorate contribuţiile la sănătate nici în acest an şi nici în anii următori, iar o asemenea dezbatere nu a avut loc în Guvern, precizând că în 2010 au existat propuneri privind posibile majorări, dar au rămas la stadiul de discuţii.

"Ministerul Sănătăţii nu a discutat cu Fondul Monetar Internaţional şi nici cu alte organisme internaţionale o eventuală creştere a contribuţiilor la Sănătate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Ştiu că acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuţii. Subliniez faptul că nu vor fi majorate contribuţiile la Sănătate", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici