Locuinţele noi se vor scumpi în 2008 cu 15-20%

Ritmul de majorare a preţurilor la locuinţele noi din Bucureşti va încetini în anul 2008, la 15-20%, ca urmare a creşterii ofertei, în condiţiile în care locuinţele s-au scumpit în 2007 în medie cu 20%, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Locuinţele noi se vor scumpi în 2008 cu 15-20%

Locuinţele noi se vor scumpi în 2008 cu 15-20%

Preţul mediu de vânzare al unui apartament într-un complex rezidenţial nou în anul 2007 a ajuns astfel la 1.500 de euro pe metru pătrat, în condiţiile în care în 2006 nivelul era de 1.200 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor Colliers prezentate, miercuri, la un seminar pe tema pieţei rezidenţiale.

"Cea mai mare creştere a preţurilor în anul 2007 a avut loc în zona de est a Capitalei, de 33%, în centru - 26%, şi sud-est - 23%. Cea mai mică creştere a fost raportată în zona de Vest, situaţie explicată de lipsa ofertei. În această zonă, sunt foarte valoroase apartamentele vechi pentru că nu a existat ofertă nouă", a declarat, Ilinca Păun, directorul diviziei rezidenţial al Colliers.

În opinia analiştilor Colliers, stocul de locuinţe noi, în anul 2008, va fi de 6.500 de locuinţe, în creştere cu 5.000 de unităţi faţă de nivelul din 2007, de 1.500 de locuinţe.

"Până în anul 2007 au fost livrate 1.500 de locuinţe noi în cinci proiecte de mari dimensiuni, fiind primul an în care au fost finalizate ansambluri rezidenţiale. Am identificat pe piaţă circa 52 de proiecte noi, care au un potenţial de 48.000 de locuinţe care vor fi finalizate pe parcursul mai multor ani", a declarat, Ştefania Baldovinescu, researcher în cadrul Consulting Department în cadrul Colliers.

Cea mai mare parte a acestor proiecte vor fi dezvoltate în zona de nord a Capitalei - 56% şi în vest - 29%.

În ceea ce priveşte cererea, reprezentanţii Colliers estimează o creştere a acesteia, în condiţiile în care în primele nouă luni ale anului, s-au vândut 4.200 de unităţi noi, iar estimările indică un nivel de 6.000 de locuinţe până la finele acestui an, dublu faţă de 2006.

În anul 2007, circa 40-50% dintre locuinţe au fost achiziţionate în scop speculativ, procent care se va reduce, potrivit Colliers, la 30% în 2008, ca urmare a creşterii preţurilor.

"Dacă ţinem cont că în Varşovia cererea anuală de locuinţe este de 14.000 de unităţi, iar preţul mediu de vânzare este de 2.000 de euro pe metru pătrat, putem spune că în România mai există potenţial de creştere şi a preţului şi a cererii", au apreciat reprezentanţii Colliers.

George Mărgescu, directorul general al companiei Cefin Real Estate a precizat, la rândul său, că majorarea preţurilor nu va mai fi sustenabilă în anii viitori.

"Mă îngrijorează creşterea preţurilor terenurilor şi a construcţiilor. Dacă până acum aceste creşteri puteau fi transferate în preţul final de vânzare, vom ajunge în situaţia în care datorită ritmului foarte mare de majorare, nu vom mai putea face acest lucru. Cred că un nivel de 1.500-2.000 de euro pe metru pătrat este un preţ maxim pentru ca dezvoltatorii să poată vinde în următorii şapte ani", a precizat Mărgescu.

El a explicat că preţurile terenurilor şi ale construcţiilor ar putea creşte foarte mult, astfel încât, dezvoltatorii să nu-şi mai poată permite să investească în proiecte rezidenţiale.

"Anul 2008 va fi un an foarte greu pentru dezvoltatori. Soluţiile ar fi ca dezvoltatorii să încheie partaneriate cu firmele de construcţii şi să boicotăm tranzacţii cu terenuri la preţuri nereale", a afirmat Mărgescu.

Reprezentantul Cefin a arătat că în acest an, costul de construcţie a crescut cu 30%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici