Lovitura de două miliarde de euro a "băieţilor deştepţi" din energie. De ce a crescut factura la curent a românilor. RAPORT al Curţii de Conturi

Statul român are de recuperat de la companiile CEZ, EON şi ENEL 2 miliarde de euro. Banii reprezintă penalităţi pentru că cele trei companii nu şi-au respectat angajamentele asumate în contractele de privatizare a cinci filiale Electrica. Un raport al Curţii de Conturi arată că cele trei companii au cumpărat filialele Electrica, promiţând că vor investi sute de milioane de euro în retehnologizare.

Urmărește
2970 afișări
Imaginea articolului Lovitura de două miliarde de euro a "băieţilor deştepţi" din energie. De ce a crescut factura la curent a românilor. RAPORT al Curţii de Conturi

Lovitura de două miliarde de euro a "băieţilor deştepţi" din energie. De ce a crescut factura la curent a românilor. RAPORT al Curţii de Conturi (Imagine: Gabriel Petrescu/ Mediafax Foto)

În schimb, ancheta Curţii de Conturi a dezvăluit că de fapt CEZ, EON şi ENEL au investit în modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produşi de filialele pe care le-au cumpărat. Cel mai grav aspect constatat de Curtea de Conturi este că preţul energiei electrice nu ar fi trebuit să crească dacă cele trei companii îşi respectau promisiunile. 

Ministerul Energiei anunţa în vara acestui an că Electrica are de recuperat de la E.ON, CEZ şi ENEL 2 miliarde de euro pentru că aceste companii nu şi-au respectat obligaţiile contractuale din procedurile de privatizare a cinci filiale ale Electrica. Gabriel Dumitraşcu, seful Direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie, condus de ministrul delegat Constantin Niţă a explicat în iulie că împotriva E.ON, CEZ şi ENE au fost deschise proceduri arbitrare de recuperarea a banilor. Pe de altă parte, cele trei companii susţin că, de fapt, „dauna” ar fi doar de jumătate miliard de euro, însă şi pe aceasta o contestă spunând că şi-au respectat contractele de privatizare.

Contactat de gândul, directorul general al Eletrica, Ioan Roşca a declarat de fapt miza litigiilor nu ar fi chiar de 2 miliarde de euro, dar nu a dorit să precizeze cât e suma calculată de Electrica. ”2 miliarde e puţin exagerat. Sumele calculate sunt susceptibile de accesorii. Noi avem un calcul al acestei sume. Având în vedere că suntem în procese cu aceste companii nu pot să vă divulg sumele”, a declarat Ioan Roşca pentru gândul.

Pentru a intra în posesia banilor, statul, prin Electrica, a deschis mai multe acţiuni la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. ”Este vorba de o serie de iregularităţi pe care le considerăm noi că s-au făcut la aceste contracte privind mai multe clauze. Desigur partenerii noştrii (EON, CEZ, ENEL n.red.) nu au fost de acord cu aceste constatări. Din aceste considerente suntem acum la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Se judecă aceste cauze”, a declarat Ioan Roşca pentru gândul.

Directorul Electrica a confirmat pentru gândul că unul dintre motivele pentru care acum compania de stat se judecă la Paris cu cele trei companii este faptul că acestea nu au respectat contractele privatizare prin care se angajau să investească în retehnologizarea reţelelor de distribuţie.

Directorul Electrica a mai menţionat că în afară de procesele de la Paris statul nu mai are nici o pârghie pentru a determina cele trei companii să plătească ”penalizările” prevăzute de contractele de privatizare. Ioan Roşca a precizat că statul prin Electrica este acum acţionar minoritar în filialele privatizate şi că poate doar să solicite informaţii de la acţionarii majoritari.

Istoria privatizărilor din energie

În 2002, fostul premier Adrian Năstase, ministrul Industriei şi Resurselor, Dan Ioan Popescu, ministrul Finanţelor publice, Mihai Nicolae Tănăsescu au semnat Hotărârea de Guvern 1377/2002 prin care decideau privatizarea a două filiale ale Electrica: Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.

Citeşte articolul integral despre raportul Curţii de Conturi privind investiţiile în filialele Electrica pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici