Luca Niculescu: Dorinţa noastră este să aderăm la OCDE în 2026

Una dintre cele mai importante întrebări pentru economie: când va intra România în OCDE, clubul democraţiilor bogate? Luca Niculescu, secretar de stat responsabil de aderare: Dorinţa noastră este să aderăm la OCDE în 2026, anunţă Ziarul Financiar.

Urmărește
325 afișări
Imaginea articolului Luca Niculescu: Dorinţa noastră este să aderăm la OCDE în 2026

Luca Niculescu: Dorinţa noastră este să aderăm la OCDE în 2026

România a avansat în discuţiile de aderare la Organizaţia de Cooperarea şi Dezvoltare Economică (OCDE), a anunţat Luca Niculescu, secretar de stat în guvernul României, responsabil cu aderarea. Nu este o dată oficială de aderare în acest moment, însă Luca Niculescu spune că există o posibilitate pentru aderare la nivelul anului 2026.

„În această primăvară, România a trecut prin cinci examene finale în faţa unor comitete OCDE (în care se regăsesc reprezentanţii celor 38 de state membre). Am fost anunţati că le-am trecut cu bine pe toate, adica am primit cinci avize formale din cinci posibile. Toamna se anunţă şi mai intensă, cu multe evaluări şi, foarte probabil, mai multe capitole închise. Dorinţa noastră este să aderăm la OCDE în 2026, în condiţiile în care mobilizarea rămâne la fel de puternică, iar toate cele 26 de capitole vor fi încheiate”, a transmis Luca Niculescu.

OECD este „clubul de golf” al ţărilor şi bogate, dar, mai cu seamă, democrate. Pentru România, aderarea la acest grup înseamnă practic o încredere mai mare a investitorilor străini în economia României şi costuri mai mici de împrumut ale guvernului.

După ani de zile în care România a bătut la poarta clubului, OECD a decis să ia în discuţie candidatura României, în 2022. Este nevoie însă ca ţara să ajungă la standardele OECD în ceea ce priveşte mai mulţi indicatori economici şi sociali.

Ce spune ultimul raport OCDE despre România şi aderare: Sunt prea mari poverile fiscale pe veniturile mici, este una dintre concluziile raportului periodic al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) asupra României. România încasează cele mai mici taxe din Uniunea Europeană şi dacă ar face parte din OECD, cum speră, s-ar situa tot la coada clasamentului. Aşa că este nevoie de creşterea veniturilor din taxe la buget iar, în acest sens, impozitul progresiv pe venit ar putea fi o soluţie, mai arată raportul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici