- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lucianu, CBRE: Băncile au bani pentru finanţări imobiliare, dar selecţia este "draconică"
Băncile au devenit mai flexibile în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor imobiliare şi au alocate fonduri pentru acest segment în 2011, dar selecţia va fi "draconică" şi va depinde de istoricul în regiune al investitorilor, a declarat miercuri Radu Lucianu, directorul CB Richard Ellis Eurisko.
"Băncile au devenit mai flexibile, au început să coboare ponderea capitalului cerut dezvoltatorilor pentru investiţii imobiliare de la 50-55% la 40-45%. Negocierile cu băncile depind acum foarte mult de istoricul investitorilor. Cei care îşi permit astfel de negocieri cu băncile au investiţii în Europa Centrală", a spus Lucianu, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că este însă un semnal bun că băncile şi-au stabilit un "target" de investiţii pentru a finanţa proiecte imobiliare, dar deciziile instituţiilor de credit vor depinde de proiecte. Lucianu a menţionat că din informaţiile pe care le are, doar Unicredit Ţiriac Bank are pentru acest an 300 de milioane de euro pentru finanţarea de proiecte imobiliare.
"În 2008-2009 băncile mamă şi-au făcut curăţenie în portofoliu. Pasul doi a fost să facă curăţenie şi la sucursalele din Europa Centrală şi de Est. Au făcut asta în 2010 şi vor continua şi în 2011. Nu trebuie să uităm că veniturile băncilor provin din creditare, deci trebuie să reia creditarea. În mare parte băncile şi-au făcut curăţenie, au făcut provizioane, şi-au separat activele", a adăugat Lucianu, explicând de ce băncile ar fi deschise acum să finanţeze proiecte imobiliare deşi multe dintre acestea au de recuperat împrumuturi din alte investiţii care au intrat în faliment.
Lucianu a arătat că băncile cer acum investitorilor garanţii colaterale solide, pentru a evita situaţiile în care nu au putut să-şi recupereze banii pentru că garanţiile erau nevandabile.
"Este un proces draconic al băncilor de selectare a investiţiilor finanţabile. Bani sunt, dar băncile nu vor să mai treacă prin aceleaşi chinuri prin care au trecut cu investitorii imobiliari până acum. Au finanţat cu ambele mâini, nu au ţinut cont de viabilitatea colateralelor. Mulţi investitori au adus colaterale care nu pot fi vândute, care depind foarte mult de părerea pieţei", a mai spus Lucianu.
Referindu-se la marja de profit la care se aşteaptă în prezent investitorii imobiliari, Lucianu a explicat că 20-25% este un nivel normal, dar a adăugat că sunt grupuri de investitori care se uită şi la profit de 15%, obţinut la capitalul propriu investit.
"Marja s-a redus considerabil, vom vedea însă produse de foarte bună calitate în anii viitori, astfel că proiectele vor costa mai mult. În aceste condiţii investitorii vor aştepta un profit, dar nu imediat, ci unul sigur", a declarat Cătălina Jigman, şeful departamentului birouri CBRE Eurisko.
CBRE oferă, printre altele, servicii de consultanţă pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor. CBRE a achiziţionat compania românească Eurisko Consulting, care ulterior a devenit CBRE Eurisko.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor