Prima pagină » Economic » Statele UE vor să ajungă la un acord privind o taxă bancară înainte de sfârşitul anului

Statele UE vor să ajungă la un acord privind o taxă bancară înainte de sfârşitul anului

Guvernele statelor din Uniunea Europeană (UE) vor încerca să ajungă la un acord privind o taxă bancară până la sfârşitul acestui an şi analizează totodată posibilitatea introducerii de sancţiuni financiare pentru agenţiile de rating, a anunţat marţi preşedinţia UE.
Statele UE vor să ajungă la un acord privind o taxă bancară înainte de sfârşitul anului
Vlad Popescu
28 sept. 2010, 12:02, Economic

Didier Reynders, ministerul Finanţelor din Belgia, ţară care deţine preşedinţia rotativă a UE, a declarat că Uniunea lucrează încă la măsuri care să asigure că, pe viitor, aşa-numitele bailout-uri vor fi plătite de bănci, şi nu de contribuabili.

Comisia Europeană analizează posibilităţi de a introduce o taxă suplimentară asupra băncilor.

„Vom încerca să ajungem la un acord în această privinţă până la sfârşitul anului”, a afirmat Renders la un simpozion privind reglementarea în UE.

UE ia în considerare totodată o soluţie mai controversată, respectiv o taxă asupra tranzacţiilor financiare, dar Reynders a sugerat că un acord pe acest subiect este mult mai îndepărtat.

Oficialul belgian a arătat totodată că noua Autoritate Europeană pentru Pieţe de Capital, care va fi lansată în luna ianuarie, ar trebui să dispună de prerogativa de a impune sancţiuni financiare asupra agenţiilor de rating.

Aceste companii evaluează situaţia financiară şi operaţională a unei companii, organizaţii sau a unui stat şi acordă rating-uri de credit („note”) atât emitentului, cât şi unor instrumente emise de acesta, cum ar fi obligaţiunile.

Reputaţia agenţiilor de rating a fost erodată puternic în urma crizei financiare globale, deoarece instituţiile au acordat rating-uri ridicate unor instrumente financiare care au devenit în scurt timp netranzacţionabile şi şi-au pierdut valoarea.

Statele Unite au aprobat deja o legislaţie de reformă a pieţelor financiare, care a suferit însă compromisuri importante pentru a trece prin Congres.