Măcel pe burse şi piaţa crypto. Pieţele globale au fost zguduite de perspectiva unei recesiuni în SUA. Bucureştiul deschide în scădere abruptă. Japonia cea mai slabă şedinţă din 1987 încoace. Wall Street, pe roşu aprins

  • Acţiunile japoneze s-au prăbuşit luni, aruncând principalii indici ai ţării în a treia sesiune consecutivă de scăderi mari, în timp ce pieţele globale au fost zguduite de perspectiva unei recesiuni în SUA.
  • Bitcoin şi principalele cryptomonede au şters zeci de miliarde din totalul lor, după scăderi semnificative.
  • Bursa de Valori Bucureşti deschide în scădere abruptă prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii pe fondul declinului şi a volatilităţii de pe bursele externe: indicele BET, minus 2%, relatează Ziarul Financiar.
  • Bursa americană a deschis într-o scădere accelerată: Citigroup a scăzut cu 6%, Bank of America cu 4,5%, JPMorgan cu 3%, Morgan Stanley cu 4,3%, Goldman Sachs cu 5%, Apple cu 5,3%
Urmărește
10348 afișări
Imaginea articolului Măcel pe burse şi piaţa crypto. Pieţele globale au fost zguduite de perspectiva unei recesiuni în SUA. Bucureştiul deschide în scădere abruptă. Japonia cea mai slabă şedinţă din 1987 încoace. Wall Street, pe roşu aprins

Măcel pe burse şi piaţa crypto. Pieţele globale au fost zguduite de perspectiva unei recesiuni în SUA. Bucureştiul deschide în scădere abruptă. Japonia cea mai slabă şedinţă din 1987 încoace. Wall Street, pe roşu aprins

UPDATE Bursa americană a deschis într-o scădere accelerată: Citigroup a scăzut cu 6%, Bank of America cu 4,5%, JPMorgan cu 3%, Morgan Stanley cu 4,3%, Goldman Sachs cu 5%, Apple cu 5,3%

Bursa americană confirmă temerile investitorilor din întreaga lume şi deschide pe minus, indicele S&P 500 înregistrând o scădere de 4,1%, iar Nasdaq Composite de 6,3%.

Citigroup, celebra bancă de pe Wall Street, a pierdut 15% din capitalizarea bursieră la începerea şedinţei de tranzacţionare. La ora redactării acestei ştiri Citigroup este pe minus cu 5,5%.

Sentimentul de frică al investitorilor s-a resfrânt şi asupra altor instituţii financiare americane, precum Bank of America, JPMorgan, Morgan Stanley, dar şi Goldman Sachs. Acestea pierzând fiecare aproximativ 3% din capitalizare după stabilizarea pieţei.

Principala cauză a scăderilor burselor la nivel internaţional este reprezentată de potenţiala întrare în recesiune a economiei americane, deoarece şomajul a atins 4,3%, cea mai ridicată valoare a ultimilor trei ani.

Jucătorii din piaţă se aşteaptă la o intervenţie de urgenţă a Rezervei Federale în această săptămână pentru a opri răspândirea temerilor privind starea economiei.

Astfel, traderii consideră că o reducere a dobânzii de politică monetară, în cadrul unei şedinţe extraordinare, cu 0,25% până în intervalul 5 - 5,25% are o probabilitate de 60% de a deveni realitate.

UPDATE Piaţa bursieră din Coreea de Sud a înregistrat luni cea mai slabă şedinţă de la criza financiară globală din 2008, restricţiile de tranzacţionare fiind activate pentru prima dată în ultimii patru ani, în timp ce acţiunile din domeniul tehnologiei au scăzut pe fondul temerilor privind recesiunea din SUA.

Scăderile abrupte ale burselor la nivel mondial, determinate de înrăutăţirea condiţiilor economice din SUA şi de unele semne de întrebare cu privire la modele de business ale companiilor din inteligenţa artificială, se reflectă aşa cum era de aşteptat şi la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel indicele principal BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate  20 de acţiuni de la Bucureşti, se depreciază în primele minute ale şedinţei de luni cu 2% la 17.955 de puncte, arată datele publicate la bvb.ro.

Pe de altă parte acţiunile Băncii Transilvania – cea mai mare bancă din România – pierde 4% la 27,5 lei pe tranzacţii de 5 mil. lei. Petrom scade cu 2%, MedLife cu 5%, Transelectrica pierde 6%.

Europa

Acţiunile europene sunt aşteptate să înceapă noua săptămână de tranzacţionare în teritoriu plat sau negativ, pe măsură ce volatilitatea globală continuă.

Indicele FTSE al Marii Britanii se pregăteşte să deschidă cu 3 puncte mai sus, la 8.165, în timp ce indicele german DAX este de aşteptat să deschidă cu 59 de puncte mai jos, la 17.591, indicele francez CAC 40 în scădere cu 17 puncte la 7.219 şi FTSE MIB din Italia în scădere cu 139 de puncte la 32.009, conform datelor IG, notează CNBC.

Începutul modest al principalelor pieţe europene vine pe fondul unei volatilităţi globale mai mari; contractele futures la bursă din SUA au scăzut duminică seara, după o ultimă săptămână turbulentă pentru Wall Street, în care Nasdaq Composite a scăzut în teritoriu de corecţie. Pieţele din Asia-Pacific au continuat, de asemenea, să se deprecieze peste noapte.

Japonia

Acţiunile din Japonia au confirmat luni o piaţă descendentă, în timp ce pieţele din Asia-Pacific au continuat vânzările de săptămâna trecută, indicele Nikkei 225 şi Topix scăzând cu peste 12%, scrie CNBC. Indicii de referinţă au scăzut cu mai mult de 20% de la maximele lor istorice din 11 iulie.

Într-un declin care a produs scăderi şi pe alte pieţe asiatice, indicele general Topix din Japonia a scăzut cu până la 12%, ştergând practic câştigurile din acest an. 

Vânzarea din Japonia ar putea continua în Europa şi SUA, au declarat comercianţii din Tokyo. Investitorii sunt pregătiţi pentru o nouă volatilitate din cauza temerilor că Rezerva Federală a reacţionat prea lent la semnele de răcire a economiei SUA şi ar putea fi nevoită să reducă ratele dobânzilor.

"Piaţa japoneză este văzută de investitorii globali ca un garant al comerţului global", a declarat directorul pentru Japonia al unui fond de pensii global. "Aşadar, dacă sunteţi într-un mod sever de de-riscare, aşa cum sunt mulţi investitori în acest moment din cauza temerilor legate de recesiunea din SUA şi de geopolitică, este logic să luaţi profituri pe o piaţă japoneză care s-a descurcat foarte bine până acum în acest an."

SUA

Contractele futures pentru acţiunile americane au scăzut duminică seară, după o săptămână volatilă pentru Wall Street, în care Nasdaq Composite a coborât în teritoriu de corecţie. Contractele futures Dow Jones Industrial Average au scăzut cu 383 de puncte, sau 0,96%. Contractele futures S&P 500 şi Nasdaq-100 au scăzut cu 1,6% şi, respectiv, 2,5%. Wall Street vine după o săptămână brutală.

Vineri, Nasdaq a înregistrat o a treia săptămână consecutivă de pierderi, aducând indicele tehnologic la o scădere de peste 10% faţă de recordul stabilit luna trecută.

Indicele S&P 500 a înregistrat, de asemenea, o a treia săptămână consecutivă de pierderi, cu o scădere de 2%. Chiar şi indicele Dow Jones Industrial Average, care a avut performanţe superioare, a întrerupt o serie de patru săptămâni de victorii, scăzând cu 2%.

Randamentele titlurilor de trezorerie americane au scăzut şi ele. Vineri, obligaţiunea de referinţă pe 10 ani a avut un randament de 3,79%, în scădere faţă de nivelul de 4,20% înregistrat cu o săptămână înainte.

Recenta scădere a acţiunilor a fost exacerbată vineri, când un raport dezamăgitor privind locurile de muncă a stârnit temerile investitorilor că Rezerva Federală a făcut o greşeală săptămâna trecută, când a menţinut ratele dobânzilor neschimbate, şi că economia se îndreaptă spre o recesiune. Investitorii vor urmări acum dacă această mişcare descendentă poate continua. S&P 500 este cu 5,7% sub maximul său istoric. Dow, a scăzut cu 3,9%.

"Cred că ne aflăm în acea perioadă de corecţie, dar încă mai credem că tendinţa pieţei bull este intactă", a spus vineri Keith Lerner, co-şef de investiţii la Truist Wealth, la emisiunea "Closing Bell" de la CNBC. "Va fi nevoie doar de puţin timp pentru a trece prin această perioadă mai agitată".​

Cryptomonede

Activul a continuat să scadă luni dimineaţă şi a scăzut la cea mai de jos poziţie de preţ de la sfârşitul lunii februarie, 50.400 de dolari.

Acest lucru înseamnă că BTC a pierdut aproximativ 17.000 de dolari de lunea trecută, fiind una dintre cele mai slabe performanţe săptămânale din istoria sa de 15 ani.

Scăderea Bitcoin a dus la prăbuşiri ale altor criptomonede mai mici. ce au pierdut în câteva ore zeci de procente din valoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici