- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MADR: Sumele din proiectele SAPARD trebuie recuperate proporţional cu neregulile constate
Ministerul Agriculturii consideră că sumele acordate în cadrul unor proiecte SAPARD şi aflate în prezent în atenţia Oficiului European de Luptă Antifraudă ar trebuie recuperate doar în cazul investiţiilor la care s-au constatat nereguli şi nu a întregii valori nerambursabile acordate unui proiect.
Ministerul anunţa la jumătatea anului trecut că Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a constatat, în urma unor verificări, nereguli în derularea unor investiţiilor din 17 proiecte SAPARD.
Valoarea totală a acestor debite constituite la cererea OLAF este de 12,74 milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din fondurile europene nerambursabile puse la dispoziţia României prin Programul SAPARD, respectiv aproape 1,28 miliarde de euro.
Proiectele pentru care s-au constituit debitele au fost finanţate prin Măsura 1.1 privind îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole, submăsura 2 - Carne şi produse din carne.
"Ministrul Agriculturii, neprimind un raport final de control întocmit conform prevederilor Regulamentului CE nr. 1073/1999 şi Manualului OLAF, consideră că măsurile dispuse trebuie să fie proporţionale cu constatările făcute şi cu puterea probatorie a informaţiilor furnizate conform principiului proporţionalităţii sancţiunilor administrative prevăzut în legislaţia comunitară şi care obligă autorităţile competente să aplice sancţiuni proporţional cu gravitatea neregulilor sau a fraudei", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
OLAF a solicitat autorităţilor române recuperarea întregului ajutor financiar acordat beneficiarilor verificaţi, deşi doar o parte din investiţie se află sub suspiciune de fraudă.
"Debitele au fost cauzate de nereguli constatate de OLAF pe parcursul licitaţiilor organizate de anumiţi beneficiari, acesta considerând în majoritatea cazurilor analizate că procesele de achiziţii au fost formale, atribuirea contractelor nefiind în concordanţă cu principiul liberei concurenţe, respectarea parametrilor de calitate a obiectului achiziţiilor şi principiul eficienţei în utilizarea fondurilor", arăta MADR la acea dată.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a semnat, în data de 1 martie, o notă conform căreia se va suspenda soluţionarea contestaţiilor formulate împotriva proceselor verbale de constatare, până la obţinerea notei de control DLAF, a raportului final OLAF sau a rechizitoriului DNA.
MADR precizează că au fost întreprinse demersurile legale pentru a se asigura că sunt îndeplinite obligaţiile care revin României privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO