- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mai mulţi ambasadori cer creşterea contribuţiei pentru pensii private la 2,5%
Cinci diplomaţi ai ţărilor care domină piaţa pensiilor private, cu o cotă de peste 80%, îi solicită premierului Boc să revină asupra deciziei de plafonare a contribuţiei la 2% în 2009, arătând că actuala cotă va afecta pe termen lung sumele pe care le vor încasa viitorii pensionari.
Mai mulţi ambasadori cer creşterea contribuţiei pentru pensii private la 2,5% (Imagine: Mediafax Foto)
Semnatarii scrisorii sunt ambasadorul Olandei, Jaap Werner, ambasadorul Germaniei, Roland Lohkamp, ambasadorul Italiei, Mario Cospito, ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, şi însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite ale Americii, Jeri Guthrie-Corn.
Prin Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat s-a stabilit că nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii va creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016. Fondurile de pensii trebuie să încaseze contribuţia majorată cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5%, în luna martie, calculată conform salariilor aferente lunii ianuarie, potrivit actului normativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În schimb, proiectul de buget pentru 2009, aprobat de Guvern şi aflat în dezbatere parlamentară, prevede menţinerea la 2% din venitul brut a contribuţiei fiecărui angajat la fondurile de pensii administrate privat.
"În timp ce înţelegem că aceasta se intenţionează a fi o măsură bugetară luată în condiţii economice dificile, suntem îngrijoraţi în legătură cu posibilele consecinţe negative ale acestei măsuri pentru firmele participante, contributorii privaţi şi pentru viitorul întregului sistemul de pensii", se spune în scrisoare.
Semnatarii documentului afirmă că acesată schimbare a legii, chiar şi temporar, va crea un precedent nedorit, va afecta randamentul pe termen lung al celor 4,6 milioane de contributori la acest sistem de pensi şi va afecta interesele companiilor prezente pe această piaţă.
"Întrucât sistemul de fonduri de pensii private constituie o investiţie pe termen lung, importantă pentru toţi participanţii, stabilitatea şi predictibilitatea sunt esenţiale pentru construirea încrederii în sistem şi pentru a se asigura că rămâne viabil în viitor. Îngheţarea propusă a contribuţiilor va diminua randamentul pe termen lung al celor 4,6 milioane de deţinători de conturi individuale şi va afecta firmele participante, care au investit peste 500 de milioane de euro în acest sector", se menţionează în scrisoare.
De asemenea, îngheţarea contribuţiei la 2% va crea incertitudine într-un moment în care atragerea şi păstrarea investitorilor este "crucială" pentru cadrul legislativ şi mediul de afaceri din România, se mai arată în document.
Scrisoarea a fost transmisă şi ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, preşedintelui Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, Ion Ariton, şi preşedintelui Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, Viorel Ştefan.
Cei cinci diplomaţi recomandă premierului Boc să ia în considerare alternativele propuse de asociaţia firmelor participante la sectorul pensiilor private (APAPR) şi, dacă va fi util, să discute cu reprezentanţii asociaţiei sau firmelor de profil.
Pe piaţa pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) activează 20 de companii, cu acţionari din Olanda (ING, Eureko, Aegon), Marea Britanie (Aviva), Statele Unite ale Americii (AIG), Italia (Generali), Germania (Allianz), Austria (BCR, prin Erste, Asirom, prin VIG, Raiffeisen), Slovenia (KD, PRVA), Franţa (BRD), Grecia (Bancpost) sau Ungaria (OTP).
Citeşte şi:
Contribuţia angajatului la pensiile private obligatorii va rămâne la 2% din venit, în acest an
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului